SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je 30 seconds? Speluitleg & spelregels

Nienke

Nienke

Ben je op zoek naar een bordspel voor je feestje? Dan is 30 seconds het partyspel dat je zoekt. Dit snelle partygame is geschikt voor iedereen die twaalf jaar of ouder is. Er zijn heel weinig spelregels, waardoor je het spel binnen de – jawel – dertig seconden uitlegt aan nieuwe spelers. Zo kunnen jullie snel beginnen met spelen. 30 seconds zal je feestje nog leuker maken. 30 seconds speel je vaak uit in minder dan een uur. Het spel is vooral leuk wanneer je jouw teamgenoten goed kent. Dit komt omdat je dan weet hoe je teamgenoten denken. En daar draait het net om in dit spel. Welk team zal als eerste het laatste vakje op het spelbord bereiken?

30 seconds uitleg

30 seconds is een tof spel dat je heel makkelijk kunt aanleren aan vrienden of familie. Er zijn niet zoveel regels waar je rekening mee moet houden. Maar … Misschien twijfel je nog of 30 seconds wel iets voor jou is. Daarom leggen we in dit artikel de spelregels van dit toffe en sfeervolle partyspel uit.

De naam van het spel verklapt het eigenlijk al. Een ronde duurt precies 30 seconden. Het is dus een snel spel, waardoor spelers zich niet snel zullen vervelen. Het doel van het spel is met je team als eerste bij de finish te komen. Dit doe je door zoveel mogelijk en maximaal vijf goede antwoorden te geven in je spelbeurt van 30 seconden. Na een beurt van 30 seconden is het volgende team aan de beurt.

De voorbereiding van het spel

Als je 30 seconds met je feestgezelschap wil spelen dan leg je het speelbord in het midden van de tafel. De bijbehorende kaarten leg je naast het spelbord op een plek waar elke speler er makkelijk bij kan. Verder leg je de dobbelstenen en zandloper in handbereik van de spelers. Je verdeelt alle spelers in verschillende teams. Elk team heeft een pion, die op het startvak staat. Het lot bepaalt welk team mag beginnen. Meestal wordt dit gedaan door een dobbelsteenworp.

Een beurt duurt 30 seconden

Een beurt duurt 30 seconden. Als je de dobbelsteenworp meetelt, duurt een beurt net iets langer 😉. Elke beurt is het doel om zoveel mogelijk van de 5 begrippen op een kaartje te raden. Elke beurt opnieuw is één teamgenoot de beschrijver. Alle andere teamspelers zijn benoemers.

Het team dat aan de beurt is gooit eerst de dobbelsteen en pakt daarna een kaart aan de uitkant van het doosje met kaarten. De dobbelsteen duidt aan hoeveel strafpunten het team heeft. Dit kan 0, 1 of 2 punten zijn. Het aantal strafpunten wordt afgetrokken van het aantal punten dat de benoemers hebben verzameld. In het geval dat de benoemers drie begrippen hebben geraden en met de dobbelsteen is er 1 gegooid dan ontvangt het team 2 punten. In dit geval zetten ze hun pion 2 vakjes vooruit.

De beschrijver mag de getrokken kaart pas bekijken wanneer de zandloper is omgedraaid. Op een kaart staan telkens vijf begrippen. De beschrijver moet deze begrippen zodanig beschrijven dat zijn benoemers de begrippen correct raden. De beschrijver mag de begrippen in eender welke volgorde beschrijven. Er zijn wel een aantal regels:

  • De beschrijver mag het gezochte begrip niet vertalen.
  • De beschrijver mag enkel woorden gebruiken en dus niets uitbeelden.
  • De beschrijver mag nooit een woord op een kaart aanwijzen.
  • De beschrijver mag nooit zeggen uit hoeveel letters een woord bestaat.
  • De beschrijver mag ook geen woorden gebruiken die rijmen of klinken zoals het te beschrijven woord.
  • De beschrijver mag nooit woorden gebruiken die op het kaartje staan.
  • De beschrijver mag ook geen afgeleide woorden zoals verkleinwoorden of werkwoorden gebruiken.

De beurt eindigt wanneer de zandloper is leeggelopen.

Het team dat op het einde van het spel als eerste op het laatste spelvakje komt, wint.

Wanneer is 30 seconds leuk?

30 seconds is vooral een leuk partyspel wanneer je dit speelt met een gezelschap dat je goed kent. Je kan het dus perfect spelen met familie, vrienden of collega’s. Het spel is helaas minder goed geschikt als je dit speelt met spelers die je niet kent. Dit komt omdat 30 seconds een deductiespel is. Als jij weet hoe de anderen denken, is het makkelijker om te raden wat het gezochte woord is.

Een tof partyspel

30 seconds is een tof partyspel, maar speel het niet teveel met exact dezelfde groep. Doe je dat wel, zorg dan dat je regelmatig de teams wisselt, want anders zal het spel snel saaier worden en zijn charme verliezen. Je kan dan eventueel huisregels toevoegen die het spel moeilijker maken, maar eigenlijk maken die extra spelregels het spel vaak minder leuk en vlot. Wij vinden het dus een tof partyspel, maar laat voldoende tijd tussen verschillende potjes. Zo blijft het spel leuk.

Nienke

Nienke

Nienke, 27 jaar oud, kan slecht tegen haar verlies. Ze leest altijd de handleiding van bordspellen érg nauwkeurig door om er voor te zorgen dat ze alle regels weet die er voor zullen zorgen dat ze zal winnen. Haar favoriete spel is ticket to ride.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments