SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Boerenbridge? Speluitleg & spelregels

Lucas

Lucas

Boerenbridge is een spel wat is afgeleid van gewoon bridge. Dit spel is echter wat makkelijker te spelen en leren en kent een extra toevoeging: voorspellingen doen. Het is in boerenbridge namelijk de bedoeling dat je gaat raden hoeveel slagen je zult halen.

Boerenbridge spelregels

Voor je gaat spelen moet je de kaarten delen. Boerenbridge wordt niet met een compleet spel gespeeld, maar met vier keer het aantal kaarten als deelnemers. Dit betekent dat als er vier spelers zijn, het spel gespeeld wordt met 32 kaarten. Hierbij doen de lage kaarten niet mee. Deze moeten wel bewaard worden, om de troefkleur te bepalen.

Boerenbridge bestaat uit 17 rondes, waarbij ronde 1 met 1 kaart per persoon gespeeld wordt, ronde 2 met 2 kaarten per persoon, ronde 3 met 4 kaarten, etc. In ronde 8, 9 en 10 krijgt iedereen 8 kaarten. Ronde 9 wordt zonder troef gespeeld. Na ronde 10 wordt het aantal kaarten weer afgebouwd, waarbij ronde 11 met zeven kaarten gespeeld wordt, ronde 12 met zes kaarten, etc.

Voor de ronde begint voorspel je hoeveel slagen je denkt te halen. Dit doe je dan op basis van de kaarten die je hebt gekregen. Hier krijg je later punten voor.

Voor de ronde begint wordt er ook een troefkleur gedraaid. Dit wordt gedaan door de stapel kaarten die je niet gebruikt gesloten neer te leggen en hier een kaart van om te draaien. Deze kleur is de troefkleur voor die ronde.

Een ronde spelen

De speler naast de deler mag beginnen met spelen en legt een kaart op. De rest van de spelers moet kleur bekennen. In principe wint de hoogste kaart de slag, tenzij een andere speler een troefkaart heeft gebruikt. In dat geval wint de hoogste troefkaart de slag. Na elke ronde wordt gekeken naar de voorspellingen en de slagen. De puntentelling werkt als volgt: 

Puntentelling

Een goede voorspelling levert de speler 10 punten op. Daar komt nog bij dat elke slag drie punten oplevert. Dat wil zeggen dat als je voorspeld had drie slagen te halen en dit lukt, je 19 punten krijgt. Bij een foute voorspelling krijg je 3 minpunten voor elke slag die je ernaast zit. Had je voorspeld geen slagen te halen, maar heb je er twee? Dan heb je dus zes minpunten.

Winnaar van het spel

De winnaar is de speler die na zes rondes de meeste punten heeft!

Lucas

Lucas

Lucas speelt het liefst zijn hele weekend bordspellen met vrienden, is er als de eerste bij wanneer er nieuwe spellen gelanceerd worden en is vooral groot fan van dobbelspelletjes zoals regenwormen en qwixx! Hij test alle soorten uitbreidingspakketten graag uit.

Join the Conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments

 1. Vincent Rondwijk

  Bedankt voor het delen van de spelregels van bridge! Ik speel tegenwoordig veel bordspellen en heb al lang geen bridge meer gespeeld. Gelukkig ken ik de meeste regels nog, maar ik moest de regels over de puntentelling wel opzoeken!

  Beantwoorden
  1. Lucas

   Hey Vincent, graag gedaan! Ja het blijft soms toch weer even lastig hoe het ook al weer zit, heel veel plezier met spelen 🙂

   Beantwoorden
 2. Milo

  Dag Lucas,,
  ben je verplicht in te troeven als je geen kleur kunt bekennen?

  Beantwoorden
  1. Lucas

   Hey Milo! Als je geen kleur kunt bekennen ben je niet verplicht om in te troeven.

   Beantwoorden
 3. Sebastiaan

  Mag je introeven ook al heb je de gevraagde kleur?

  Beantwoorden
 4. Magdeleen

  Hoi Lucas

  Graag wil ik het spel leren te spelen maar dan live.
  Mij wordt een vakantie aangeboden mits ik het spel boerenbridge mee speel…
  Online kom ik er niet uit, helaas. Weet jij een boerenbridge clubje waar ik het onder de knie krijg? Ik hoor het graag!

  Beantwoorden