SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Deens 21en? Speluitleg & spelregels

Lucas

Lucas

Deens 21en is een gemakkelijk en kort spelletje waar je alleen spelkaarten voor nodig hebt. Je hoeft er dus geen apart spel voor aan te schaffen en het is leuk om ook eens wat anders dan Pesten te spelen.

Je begint het spel door aan iedereen 7 kaarten uit te delen, deze houd je voor jezelf in je hand. Je mag je kaarten dus gewoon in zien.

Het is belangrijk om tactische kaarten in je hand te hebben. De telling van de kaarten gaat zoals je gewend bent, echter is de aas de laagste kaart in dit spel en de joker de hoogste kaart. De bedoeling is dat je aan het einde van de ronde een zo laag mogelijke kaart in je hand hebt. Maar vergeet zeker niet de hoge kaarten, want die zijn ook erg belangrijk in het spel.

Beginnen met spelen

De speler links naast de kaartendeler mag kiezen of hij/zij 1, 2, 3 of geen kaarten wilt ruilen. Ik kies er zelf voor om mijn kaarten rond 6-9 te ruilen, omdat ik het liefst plaatjes, jokers, aas en lage kaarten in mijn hand wil hebben. Stel deze speler kiest er voor om 2 kaarten te ruilen, dan moge alle andere spelers er voor kiezen om ook 2 kaarten te ruilen, of om niets te doen.

Daarna begint de speler links naast de kaartendeler met opleggen. Vervolgens moet de speler links van hem een kaart van gelijke hoogte of hoger opleggen. Kan diegene niets opleggen? Dan moet hij/zij zijn of haar laagste kaart op de stapel neerleggen.

Voorbeeldronde

Er wordt gespeeld met 3 spelers, Martijn, Marije en Anne. Anne heeft gedeeld dus Martijn mag ruilen, hij kiest er voor om 1 kaart te ruilen. Marije ruilt ook 1 kaart en Anne houdt haar kaarten voor wat het is. Martijn mag beginnen en legt een 10 op. Marije legt een Heer op. Vervolgens heeft Anne geen gelijke of hogere kaart en moet zij haar Aas opleggen (de laagste kaart in haar hand). Dit betekend in dit geval dat Marije van Anne heeft ‘gewonnen’, omdat Anne niet tegen de Heer van Marije op kan. De stapel verdwijnt van tafel en dit betekend dat Marije nu mag beginnen om een kaart op te leggen. Legt zij weer een Heer neer, dan moet Anne weer haar laagste kaart opleggen en gaat de stapel opnieuw van tafel en de beurt naar Marije.

Laatste kaart in de hand

Wanneer alle spelers een laatste kaart in de hand hebben worden deze zichtbaar op tafel neergelegd voor iedereen. Degene met de hoogste kaart moet deze in zijn/haar bezit zichtbaar op tafel houden. Is dit bijvoorbeeld een 5? Dan zal iedereen bij de volgende ronde geen 7 kaarten krijgen, maar 5 kaarten. Er mogen maximaal 7 kaarten uitgedeeld worden. In dit geval is de Aas 1 punt waard en de Joker 10 punten.

Hebben twee spelers de hoogste kaart, bijvoorbeeld een 6 liggen? Dan moeten beide spelers deze kaart in zijn/haar bezit zichtbaar op tafel houden.

Bij elke nieuwe ronde is er ook een nieuwe deler aan de beurt.

Winnaar?!

Bij dit spel is er eerst een verliezer voordat er een winnaar is. De eerste speler die met zijn/haar kaarten op het getal 21 komt verliest het spel. Ben je met zijn twee? Dan is er automatisch een winnaar. Speel je met meerdere, dan zou je er voor kunnen kiezen om nog door te spelen tot er een winnaar over blijft.

Lucas

Lucas

Lucas speelt het liefst zijn hele weekend bordspellen met vrienden, is er als de eerste bij wanneer er nieuwe spellen gelanceerd worden en is vooral groot fan van dobbelspelletjes zoals regenwormen en qwixx! Hij test alle soorten uitbreidingspakketten graag uit.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments