SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Dixit? Speluitleg & spelregels

Nienke

Nienke

Wij houden van het spel Dixit! Dit spel van Libellud is een pareltje. Het spel is ideaal voor kinderen vanaf 8 jaar en kan je spelen met grote groepen. Zo kan je Dixit Odyssey spelen tot 12 personen. Wij zijn vooral stapelzot van de vormgeving van het spel. De kaarten waarmee je speelt zijn prachtig geïllustreerd en tonen bevreemdende, fantasierijke werelden, absurde situaties of surrealistische motieven. Het doel van het spel is om als eerste aan de andere kant van het speelbord te raken door het juist raden van kaarten. Dixit is een leuk spel voor jong en oud!

Dixit spelregels

Dixit is een spelletje waarbij je verbeeldingskracht wordt aangesproken. Elke kaart in het spel is bevreemdend. Niets lijkt echt mogelijk te zijn. Elke kaart kan elke keer opnieuw anders geïnterpreteerd worden. Spelers vertellen om de beurt een verhaal die bij één van hun kaarten hoort. Wie van ons is de beste luisteraar en heeft de grootste verbeelding?

Voordat we het spel kunnen starten, ontvangt elke speler een scorefiche en een pion die op het startveld van het scorespoor wordt geplaatst. De eerste speler die aan de andere kant van het spelbord terechtkomt, wint het spel.

Dixit is een spel dat gespeeld wordt in rondes. Een ronde ziet er zo uit:

  • De speler die aan de beurt is, neemt de rol van de verteller op. Deze speler selecteert één van zijn kaarten en vertelt hierbij een ‘verhaal’. Stel je daar niet te veel bij voor. Je hoeft niet het ene na andere sprookje te vertellen. Een woord, een zin, een citaat uit een film, gedicht, geluiden zonder woordbetekenis, … Alles kan! De verteller moet een verhaal vertellen dat niet te moeilijk is om de kaart te raden, maar ook niet te makkelijk. De verteller krijgt immers enkel punten wanneer minstens één speler, maar niet alle andere spelers zijn of haar kaart selecteert later in de ronde.
  • Nadat de verteller zijn verhaal heeft verteld, dan mogen alle andere spelers een kaart kiezen. Ze geven die aan de verteller. De verteller schudt alle kaarten, inclusief zijn of haar eigen kaart en legt deze open naast het spelbord. Nu is het tijd voor de stemming …
  • Tijdens de stemming moeten de spelers gokken welke kaart aan de basis ligt van het verhaal van de verteller. Iedere speler doet dit door het nummer van de kaart aan te duiden op zijn scorefiche.
  • Wanneer alle spelers gestemd hebben, onthult de verteller zijn of haar kaart. Nu is het tijd voor de puntentelling.

De puntentelling voor Dixit gebeurt als volgt:

  • In het geval niemand of iedereen de kaart van de verteller heeft geraden, ontvangt de verteller geen punten en alle andere spelers twee punten.
  • In het geval dat er enkele spelers de kaart van de verteller hebben geraden, ontvangt de verteller en elke speler die gegokt heeft op de juiste kaart drie punten.
  • De spelers die een kaart hebben gespeeld, waarop een foutieve gok is gebeurd krijgen nog één bonuspunt per stem, met een maximum van drie bonuspunten.

Na de puntentelling trekt iedereen één nieuwe kaart van de stapel kaarten. De speler links van de verteller wordt nu de verteller.

Het spel eindigt wanneer iemand als eerste de andere kant van het spelbord heeft bereikt. Die speler is dan de winnaar.

Strategietips voor Dixit

Het is niet makkelijk om advies te geven over hoe je Dixit moet spelen. Dat komt, omdat Dixit een echt fantasiespel is. En iedereen zijn of haar fantasie is anders. Om je toch op weg te helpen, geven we je enkele tips om als verteller niet te moeilijke of makkelijke verhalen te vertellen:

  • Beschrijf niet letterlijk wat er op je kaart staat. Als je bijvoorbeeld een hartje op je kaart ziet, vertel dan niet het verhaal ‘hart’. In Dixit zitten er immers heel veel kaarten waarin hart of de liefde op één of andere manier is verwerkt. Dit kan ervoor zorgen dat iedereen wel een kaart met een hart kan leggen, waardoor het puur toeval wordt als de ‘gokkers’ op jouw kaart gokken.
  • Vertel een vaag genoeg verhaal, maar niet te vaag.

Laat je verbeelding de vrije loop tijdens een spelletje Dixit

Dixit is een leuk en fantasierijk spel, zonder moeilijke regels; Je legt het heel snel en makkelijk uit aan iedereen die mee wil doen. Het spel laat niet alleen je eigen fantasie de vrije loop, maar ook die van andere spelers. Bovendien ontdek je hoe andere spelers denken. Dat is heel leerrijk. Ook in het gewone leven.

Tot slot is Dixit gewoonweg genieten! Niet alleen van de grappige, spannende of absurde verhalen die verteld worden, maar ook door de vormgeving van het spel. De makers hebben hier heel goed over nagedacht en veel tijd ingestoken. De illustraties zijn prachtig en zorgen voor een hoge spelbeleving.

Nienke

Nienke

Nienke, 27 jaar oud, kan slecht tegen haar verlies. Ze leest altijd de handleiding van bordspellen érg nauwkeurig door om er voor te zorgen dat ze alle regels weet die er voor zullen zorgen dat ze zal winnen. Haar favoriete spel is ticket to ride.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments