SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Duizenden? Speluitleg & spelregels

Nienke

Nienke

Duizenden is een kaartspel wat ook wel schoppenvrouwen of zwarte wijven genoemd wordt. Het speelt ongeveer hetzelfde als het spel Rummikub. Duizenden wordt echter niet gespeeld met stenen, maar met gewone speelkaarten. Om te spelen heb je twee complete kaartspellen nodig, inclusief jokers. 

Duizenden kan gespeeld worden met vier personen. Het liefst zijn dit vier individuele personen, maar spelen in teams is uiteraard ook mogelijk. Het doel van het spel is om als eerste duizend punten te halen. Hoe je punten haalt wordt later uitgelegd.

Beginnen met spelen

Om te beginnen met spelen worden dertien kaarten uitgedeeld aan alle spelers. De overige kaarten worden in een gesloten stapel op tafel gelegd. Dan wordt de bovenste kaart van die stapel omgedraaid en naast de stapel neergelegd.

Om te beginnen met spelen pakt de eerste speler een kaart van de gesloten stapel, of de kaart die al open op tafel ligt. Het is dan de bedoeling dat de speler setjes gaat vormen met de kaarten die hij of zij in de hand heeft. Deze setjes kun je op tafel leggen, zodat je kaarten kwijtraakt. Setjes kunnen bestaan uit een aantal verschillende combinaties kaarten. Zo kun je een setje maken van minimaal drie dezelfde kaarten van andere kleuren. Een voorbeeld is een schoppen vijf, harten vijf & ruiten vijf.

Een andere combinatie die spelers kunnen maken, is minimaal drie opeenvolgende kaarten. Zo kun je bijvoorbeeld aas, twee, drie neerleggen als setjes op tafel. Let dus wel op: bij allebei de soorten combinaties mag je zoveel kaarten gebruiken als je zelf wil. Als je 5, 6 of 7 opeenvolgende kaarten hebt mag je die uiteraard ook als setje neerleggen. Setjes worden open op tafel neergelegd.

In tegenstelling tot jokeren mag je ook een combinatie maken van drie dezelfde kaarten, met twee keer dezelfde kleur. Zo is een schoppen vijf, schoppen vijf, ruiten vijf ook een geldige combinatie binnen het duizenden.

Eén combinatie van drie mag alleen in de eerste beurt neergelegd worden. Na de eerste beurt is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk combinaties neerlegt, of kaarten aanlegt bij combinaties die al op tafel liggen. Kaarten mogen alleen aangelegd worden bij je eigen setjes, niet bij die van anderen. Hier zijn echter twee uitzonderingen voor:

  • Als een speler een joker heeft liggen in een van zijn of haar setjes, mag je die joker vervangen door de passende kaart. Je mag de joker dan pakken en zelf gebruiken in een combinatie. Als je in teams speelt, mag je wel kaarten aanleggen bij de setjes van je teamgenoot.
  • Als je klaar bent met je beurt, leg je een kaart af op de open stapel naast de gesloten stapel. Elke speler begint zijn of haar beurt door een kaart van de gesloten stapel te pakken, of de gehele open stapel te pakken.

Bijzondere kaarten in Duizenden

In het spel zijn een aantal bijzondere kaarten, die spelers kunnen gebruiken om meer punten te scoren of om betere combinaties te maken. Zo heb je in het spel vier jokers zitten, die allemaal gebruikt mogen worden voor een andere kaart. Op die manier kun je combinaties maken, zelfs als je voor die combinatie eigenlijk nog één kaart mist. Zoals eerder beschreven mag de joker weggepakt worden door alle spelers, als ze de juiste kaart ervoor in de plaats kunnen leggen. De joker mag niet gebruikt worden in de eerste ronde.

De aas kent binnen het Duizenden twee functies. Zo mag de aas gebruikt worden als één of laagste kaart (aas, twee, drie), maar ook als hoogste kaart (vrouw, heer, aas).

Dan de reden waarom het spel ook wel schoppenvrouwen of zwarte wijven genoemd wordt: de schoppenvrouw. Deze kaart is wel 100 punten waard als je deze in een set op tafel hebt liggen. Ook mag je de schoppenvrouw tijdens het spel niet afleggen op de aflegstapel, dit mag alleen wanneer de kaart in de laatste ronde en als laatste kaart getrokken wordt. Nog een belangrijk detail: een schoppenvrouw die je aan het eind van het spel nog in je hand hebt, levert je 200 minpunten op!

De open stapel

De open stapel kent ook nog een aantal belangrijke regels. Zo mag je aan het begin van een beurt niet altijd van de open stapel pakken. Als je een kaart van de open stapel wil pakken, moet je minimaal drie kaarten in je hand hebben, waarvan twee kaarten die bij de kaart op de stapel horen. Je kunt ook één kaart in de hand hebben, maar dan moet de kaart van de open stapel wel aansluiten bij een setje wat je al op tafel hebt liggen. Als je de bovenste kaart van de open stapel wil hebben, zul je wel alle kaarten van de stapel moeten pakken.

Puntentelling

Duizenden wordt gespeeld in rondes. Eén zo’n ronde is voorbij als een speler geen kaarten meer in zijn of haar handen heeft. Als dit het geval is, gaan de spelers hun punten optellen. De puntentelling zie je hieronder. Spelers die nog kaarten in de handen hebben, tellen de punten van die kaarten op en trekken dit af van de punten die ze gehaald hebben met hun setjes. Een speler die als eerste duizend punten heeft, wint het spel. Je zult wel meer rondes moeten spelen om duizend punten te halen.

Punten

  • De twee tot en met de negen zijn ieder vijf punten waard
  • De 10, boer, vrouw en heer zijn tien punten waard
  • De aas is 20 punten waard
  • De joker is 25 punten waard
  • De schoppenvrouw is 100 punten waard op tafel, en 200 minpunten in de hand
Nienke

Nienke

Nienke, 27 jaar oud, kan slecht tegen haar verlies. Ze leest altijd de handleiding van bordspellen érg nauwkeurig door om er voor te zorgen dat ze alle regels weet die er voor zullen zorgen dat ze zal winnen. Haar favoriete spel is ticket to ride.

Leave a comment

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments