SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Ganzenbord? Speluitleg & spelregels

Nienke

Nienke

Ben je naar een eenvoudig spel om te spelen met heel de familie? Stop! Je hebt het gevonden. De klassieker Ganzenbord is precies wat je zoekt. Dit eenvoudige spel heb je op een, twee, drie uitgelegd. Doel: als eerste jouw gans op het eindvak krijgen, maar er loeren heel wat gevaren onderweg … Ganzenbord kan je spelen met kinderen vanaf de leeftijd van 5 jaar. Je kan het spel spelen met twee tot zes spelers. Een spelletje met 4 spelers duurt ongeveer 30 minuten.

Ganzenbord in het kort

Ganzenbord is een spel met een hoge geluksfactor. Het doel van het spel is om als eerste met jouw gans op het laatste spelvak te belanden. Dit doe je stap voor stap met dobbelsteenworpen. Meer kun je niet doen om te winnen.

Open het spelbord en leg het in het midden van de tafel. De startspeler wordt door het lot bepaald. Vaak wordt daarbij de dobbelsteen geworpen. De speler die het hoogst gooit, is de startspeler.

Er zijn heel wat verschillende versies van Ganzenbord. Het overgrote deel van de borden bestaat uit 63 vakjes. Maar je vindt ook borden met maar 50 vakjes. Voor deze speluitleg beperken we ons tot borden met 63 vakjes, maar eigenlijk blijft het spelconcept hetzelfde, ongeacht de grootte van het spelbord.

Op een Ganzenbord van 63 vakjes moet je dus zo snel mogelijk met je gans op vakje 63 terechtkomen. Maar de weg hiernaar toe is er eentje vol hindernissen. Slaag je erin om deze hindernissen veilig te passeren en als eerste op vakje 63 te komen dan win jij het spel.

  • In Ganzenbord vind je dus heel wat hindernissen. We overlopen enkele hindernissen die je zou kunnen tegenkomen:
  • Vakje nummer 6: je mag je gans onmiddellijk naar vakje 12 verplaatsen.
  • Vakje nummer 19: je gans blijft overnachten in de herberg. Sla één beurt over.
  • Vakje nummer 31: je gans valt in de put en blijft hier zitten tot een van de andere spelers je hieruit komt redden.
  • Vakje nummer 42: je gans raakt verstrikt in een doornstruik en weet zich hieruit te bevrijden op vakje 37.
  • Vakje nummer 52: je gans is gevangen in een kooi. Alleen wanneer een andere gans je hieruit bevrijdt, kan je verder spelen.
  • Vakje nummer 58 overlijdt je gans. Dan moet je helemaal opnieuw starten …

Er zijn verschillende vakjes waarop een gans is afgebeeld. Als je daarop belandt, dan mag je hetzelfde aantal vakjes dat je vooruit bent gegaan, nogmaals vooruitgaan.

Als je op een vakje terechtkomt, waar al een andere gans staat, dan moet je terug naar het vakje gaan van waar je gestart bent. Op elk vakje kan maar één gans staan.

Je moet exact op het eindvak belanden. Gooi je te hoog, dan moet je terugzetten. Stel je staat op vakje 59 en je gooit een 6 dan gebeurt er dit: 59 – 60 -61 -62 – 63 -62 -61. Je eindigt in dat geval dus op vakje. Zo kan het spel toch nog wel heel spannend worden! De speler die als eerste op vakje 63 terechtkomt wint het spel.

Leuke weetjes over Ganzenbord

Strategietips geven over Ganzenbord kan eigenlijk niet. Je hangt immers enkel af van het geluk. Het aantal ogen op de dobbelsteen bepaalt op welk vakje jouw gans terechtkomt. Meer kan je helaas niet doen …

Maar we hebben wel enkele leuke weetjes over dit spelbord verzameld. Ganzenbord is immers een spel dat heel populair is en al oud is. Daardoor heeft dit bordspel al heel wat bijgedragen aan onze cultuur.

Wist je bijvoorbeeld dat de Nederlandse uitdrukking ‘in de put zitten’ geïntroduceerd is door Ganzenbord. Dat komt natuurlijk omdat je wel extreem lang in de put kunt zitten … namelijk totdat iemand dit vakje ook passeert. Maar soms kan dat wel heel lang duren.

De bekende schijf van Phaistos wordt soms beschreven als een Ganzenbord.

De arrondissementen van Parijs worden als vakjes in een groot Ganzenbord
afgebeeld in de film Le Pont du Nord van Jacques Rivette. Deze film kwam uit in 1981.

Jeugdgroepen spelen soms een levend ganzenbord. In dat geval zijn de deelnemers zelf de pionnen op een groot speelbord.

Tof spel als je niet van nadenken en veel spelregels houdt

Ganzenbord is een leuk spel om te spelen met je gezin. Het duurt niet lang om uit te leggen en je hoeft niet uren na te denken over je volgende beurt. Je werpt de dobbelsteen en je weet precies wat je moet doen. Geluk bepaalt alles in dit spel. Sommige spelers vinden daarom Ganzenbord niet leuk, omdat de winnaar bepaald wordt door de dobbelsteen en niet door een slimme strategie. Wij zijn ervan overtuigd dat Ganzenbord een leuk spel is voor een gezin met jonge kinderen. Het is een prima kennismaking met bordspellen. Wedden dat je kind snel ook andere spelletjes wil spelen?

Nienke

Nienke

Nienke, 27 jaar oud, kan slecht tegen haar verlies. Ze leest altijd de handleiding van bordspellen érg nauwkeurig door om er voor te zorgen dat ze alle regels weet die er voor zullen zorgen dat ze zal winnen. Haar favoriete spel is ticket to ride.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments