SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Halli Galli? Speluitleg & spelregels

Nienke

Nienke

Halli Galli is een eenvoudig en educatief spel dat je met je kinderen kunt spelen. Het doel van het spel is om alle kaarten te verzamelen. Dit doe je door zo snel mogelijk op de bel te drukken. Het spel duurt ongeveer een kwartier en is geschikt voor spelers vanaf zes jaar. Je kan Halli Galli spelen van twee tot zes spelers. Halli Galli wordt ook wel “Het spel met de bel” genoemd. Door het compacte formaat is Halli Galli ook geschikt als reisspel.

Halli Galli spelregels

Halli Galli is een heel eenvoudig spel. Je hebt het heel snel aan nieuwe spelers uitgelegd, want er zijn niet zo heel veel spelregels. Omdat het spel relatief kort duurt, na een kwartier zit het er al op, is het ook leuk om te spelen met jonge kinderen, omdat zij minder lang hun aandacht kunnen vasthouden bij langere spellen.

Zo bereid je Halli Galli voor

Voordat je Halli Galli kunt spelen, moet je de bel in het midden van de tafel plaatsen. Zorg ervoor dat elke speler snel en makkelijk aan de bel kan. Dit kan je ook even testen. Zijn alle spelers tevreden waar de bel staat, dan voer je onderstaande 4 stappen uit. Nadien kan je Halli Galli spelen.

De eerste stap is het schudden van de Halli Galli speelkaarten. Het is belangrijk dat de kaarten goed door elkaar gehusseld zijn. Dat maakt het spel leuker en onvoorspelbaarder. Leg de stapel kaarten met de gesloten kant naar boven op tafel.

De tweede stap is het verdelen van alle kaarten. Dit kan je doen door elke speler om de beurt een kaart van de stapel te nemen en die gesloten op zijn trekstapel te leggen. Een andere mogelijkheid is om de Halli Galli speelkaarten zelf uit te delen. Doe dit totdat alle speelkaarten zijn verdeeld.

Het lot bepaalt de startspeler. Dit kan je doen door elke speler de bovenste kaart van zijn trekstapel te laten zien. De speler met de hoogste waarde (het meeste fruit op zijn kaart) mag dan het spel beginnen. Die je dit op deze manier? Dan is het belangrijk dat de spelers nadien hun stapel kaarten goed schudden.

Stap 3: de speler die het spel mag beginnen, draait de bovenste kaart van zijn gesloten trekstapel open.

In de vierde en laatste stap draaien ook al de andere spelers een kaart open.

Het spelverloop van Halli Galli

Als alle spelers een kaart open hebben gelegd, moet elke speler nakijken of er vijf dezelfde fruitsoorten op tafel liggen. Niet méér en niet minder.

  • Geen vijf dezelfde fruitsoorten op tafel? Dan drukt niemand op de bel.
  • Wel vijf dezelfde fruitsoorten op tafel? Dan druk je zo snel mogelijk op de bel. De speler die als eerste op de bel drukt, wint het potje en ontvangt alle op tafel openliggende kaarten. Nadien begint een nieuwe spelronde.

Als niemand op de bel heeft gedrukt, omdat er geen vijf dezelfde fruitsoorten op tafel liggen, gaat het spel verder. Let op: elke keer een kaart opengedraaid wordt, verandert de spelsituatie. Van zodra je vijf dezelfde fruitsoorten ziet, druk je op de bel.

Maar… druk niet te snel op de Halli Galli bel, want als je een fout maakt, moet je als straf een kaart geven aan alle andere spelers. Als je zonder kaarten komt te zitten, verlies je het spel.

De speler die alle Halli Galli speelkaarten weet te verzamelen, wint het spel. Zo simpel is het!

Maak Halli Galli iets moeilijker met Halli Galli extreme

Er bestaat een uitbreiding op Halli Galli, namelijk Halli Galli extreme. Dan zal er véél meer op de bel gedrukt moeten worden. Je kinderen zullen ervan houden! In dit spel moeten spelers op de bel drukken, wanneer er …

  • Twee gelijke vruchtenkaarten te zien zijn
  • Een olifant zichtbaar is, maar enkel wanneer er ook geen aardbeien in het spel zijn.
  • Een aap zichtbaar is, maar enkel wanneer er ook geen citroenen in het spel zijn.
  • Een varken zichtbaar is. Altijd, want een varken is gulzig en eet alles op.

Halli Galli extreme zorgt er dus voor dat er nog meer op de bel gedrukt moet worden. Je kinderen gaan dit geweldig vinden, want ze houden van het geluid van de bel. Ting, ting, ting, ting!

Halli Galli is leuk en snel!

Halli Galli is een leuk en snel spel dat ontwikkeld is door 999 games. Het spel heeft een hoge educatieve waarde, omdat spelers fruitsoorten moeten onderscheiden en ook voortdurend moeten rekenen. Het spel is vooral leuk om te spelen met jonge kinderen. Zij vinden het ook heel leuk om te reageren door op de bel te drukken. Wedden dat sommige kinderen soms expres op de Halli Galli bel drukken? Voor oudere spelers, is Halli Galli wellicht iets te makkelijk.

Nienke

Nienke

Nienke, 27 jaar oud, kan slecht tegen haar verlies. Ze leest altijd de handleiding van bordspellen érg nauwkeurig door om er voor te zorgen dat ze alle regels weet die er voor zullen zorgen dat ze zal winnen. Haar favoriete spel is ticket to ride.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments