SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Hartenjagen? Spelregels Amerikaans Hartenjagen

Nienke

Nienke

Hartenjagen is een kaartspel wat zowel met echte kaarten als op de computer gespeeld kan worden. Het wordt zelfs al sinds 1992 gratis meegeleverd met Windows en op die manier door veel mensen gespeeld. Het spel wordt gespeeld met vier personen, maar er zijn ook versies voor meer of minder spelers. 

Er zijn een hele hoop verschillende versies van hartenjagen, maar in Nederland kennen de meeste mensen vooral Amerikaans hartenjagen en Nederlands hartenjagen. Omdat er zo veel verschillende varianten zijn, lees je in dit artikel alleen over de meest bekende versie; Amerikaans hartenjagen.

Spelregels Hartenjagen

Amerikaans hartenjagen wordt gespeeld met een standaard kaartspel, zonder de jokers. Dit betekent dat je met 52 kaarten speelt. De volgorde is standaard; aas is de hoogste, twee de laagste. Om te beginnen met spelen worden de kaarten verdeeld onder de spelers. Als alle kaarten verdeeld zijn, kiezen alle spelers drie kaarten uit om door te geven aan een andere speler. Doorgeven gaat als volgt: 

  • In de eerste ronde wordt doorgegeven aan de speler links.
  • In de tweede ronde wordt doorgegeven aan de speler rechts.
  • In de derde ronde wordt doorgegeven aan de speler tegenover
  • In de vierde ronde worden geen kaarten doorgegeven.
  • Vanaf ronde vijf begint de cyclus weer opnieuw met doorgeven naar links.

Het idee is om zo min mogelijk strafpunten te krijgen. Strafpunten zijn alle hartenkaarten (1 strafpunt) en de schoppenvrouw (13 strafpunten). Kaarten die doorgegeven zijn kunnen later nog kwijtgespeeld worden. 

Na het doorgeven

Als het doorgeven klaar is, begint het echte spelen. De speler met de klaveren twee mag beginnen en legt een kaart op tafel. De speler die naast hem zit – met de klok mee – legt een kaart op tafel in dezelfde kleur, als dat kan. Bij hartenjagen moet je kleur bekennen, dus als je dezelfde kleur hebt als de beginnende speler opgelegd heeft, moet je die opleggen. Als je dat niet hebt, mag je ook iets anders opleggen. De speler die de hoogste kaart oplegt in de kleur van de beginspeler, krijgt alle vier de kaarten die op tafel liggen. Als hier harten of de schoppenvrouw bij zitten, heeft die speler dus strafpunten. De speler die de afgelopen ronde de vier kaarten heeft gepakt, mag uitkomen met een nieuwe kaart. 

Einde van het spel

Als alle kaarten zij gespeeld, is het spel afgelopen. Spelers tellen nu de strafpunten die zij hebben gekregen op en rekenen uit wie de meeste strafpunten heeft. In de meeste gevallen speel je meerdere rondes, waarbij de speler die als eerste 100 of meer strafpunten heeft de verliezer is. De speler die op dat moment de minste strafpunten heeft, wint. 

Bijzondere regels

Amerikaans hartenjagen heeft een aantal regels, die vaak niet officieel zijn. Het zijn ongeschreven regels. Dit zijn: 

  1. Bij de eerste speelronde (waarin een speler dus met klaveren twee begint), mogen nog geen strafkaarten gespeeld worden
  2. Een speelronde mag niet met een harten begonnen worden, tot een andere speler in een ronde een harten heeft bijgelegd. Dit mag wel als de speler echt niks anders heeft.
  3. De speler met schoppenvrouw moet deze kaart zo snel mogelijk spelen, maar mag zelf niet een slag beginnen met de schoppenvrouw.
  4. In sommige gevallen mogen de klaveren twee en de schoppenvrouw niet doorgegeven worden. 

Let op: Mocht het zo zijn dat één speler alle strafpunten weet te halen, dan heet dat shooting the moon. De speler met alle strafpunten krijgt nu geen strafpunten en alle andere spelers krijgen 26 strafpunten.

Nienke

Nienke

Nienke, 27 jaar oud, kan slecht tegen haar verlies. Ze leest altijd de handleiding van bordspellen érg nauwkeurig door om er voor te zorgen dat ze alle regels weet die er voor zullen zorgen dat ze zal winnen. Haar favoriete spel is ticket to ride.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments