SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Jokeren? Speluitleg & spelregels

Nienke

Nienke

Jokeren is een makkelijk spel, wat voor veel mensen goed aan te leren is. Het wordt ook wel veertigen of veertigleggen genoemd en wordt gespeeld met twee complete sets speelkaarten. Dit betekent dat er met 104 gewone speelkaarten wordt gespeeld, inclusief vier jokers. Het spel Rummikub lijkt veel op jokeren, maar kent toch een aantal andere regels.

Het doel van het spel is om zo weinig mogelijk punten te halen. Je zou dus kunnen zeggen dat de punten eigen strafpunten zijn. Dit doe je door zo snel mogelijk kaarten kwijt te spelen en te zorgen dat je niet veel in je hand overhoudt. Kaarten kunnen weggespeeld worden in setjes of rijen. Een set is drie of vier kaarten van dezelfde waarde, in andere kleuren. Een rij is minimaal drie oplopende kaarten in dezelfde kleur.

Jokeren spelregels

Voor het spelen krijgen alle spelers dertien kaarten toegedeeld. Deze kaarten houden zij in de hand en dienen niet door andere spelers gezien te worden. De overige kaarten worden in het midden gesloten neergelegd. Eén kaart van de gesloten stapel wordt opengedraaid en dient vanaf dan als de aflegstapel. 

Voor het leggen op tafel begint, krijgt elke speler de kans om een kaart van de gesloten of open stapel te pakken. Elke beurt eindigt met het wegleggen van een kaart op de aflegstapel.

Kaarten wegleggen

Als er een beurt is geweest waarin iedereen een kaart heeft kunnen pakken en een kaart heeft weggelegd, mag je “op tafel komen”. Dit doe je door een setje of rij in je hand voor je op tafel te leggen. Elke beurt begint nog steeds met het pakken van een kaart, dus als je niks kan krijg je er wel een kaart bij. Elke beurt eindigt nog steeds met het weggooien van een kaart op de aflegstapel.

Zodra je op tafel bent gekomen met een setje of een rij, mag je ook bij setjes of rijen van jezelf of anderen kaarten aanleggen.

Jokers

De jokers in het spel kunnen voor alles gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld twee verschillende kleuren vieren hebt en een joker, mag je deze neerleggen als set. Je geeft dan duidelijk aan welke kleur vier de joker representeert, zodat een andere speler die joker kan wisselen voor de juiste kleur vier.

Als je de kaart hebt die in de plaats van een joker gelegd kan worden, mag je dit doen. Je kunt dan met de joker zelf een set of rij maken.

Complete sets

Liggen er complete sets op tafel, waar niks meer aangelegd kan worden? Dan kunnen die weggepakt worden en aan de kant gelegd worden.

Einde van het spel en puntentelling

In totaal worden er acht rondes gespeeld. Na elke ronde worden de punten van elke speler opgeschreven. Een ronde eindigt als een speler alle kaarten in zijn of haar hand op tafel heeft gelegd. Let wel op: je moet altijd een kaart wegleggen. Je mag dus niet je laatste drie kaarten zomaar op tafel leggen, want je moet er één wegleggen. Die speler die alle kaarten kwijt is krijgt dan 0 punten, omdat diegene geen kaarten over heeft. De andere spelers krijgen punten op basis van de kaarten die ze nog in handen hebben. De hoeveelheid punten per kaart is als volgt:

 • Joker 25 punten
 • Aas 11 punten
 • Heer, Vrouw, Boer en tien 10 punten
 • 2 t/m 9 aantal punten is gelijk aan de waarde van de kaart.

Tel het aantal punten per speler op en noteer dit, zodat je bij kunt houden wie na acht rondes de meeste punten heeft. De speler met de meeste punten verliest, de speler met de minste punten wint.

Nienke

Nienke

Nienke, 27 jaar oud, kan slecht tegen haar verlies. Ze leest altijd de handleiding van bordspellen érg nauwkeurig door om er voor te zorgen dat ze alle regels weet die er voor zullen zorgen dat ze zal winnen. Haar favoriete spel is ticket to ride.

Join the Conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments

 1. frans

  Beste Nienke,
  Mijn schoonzoon gooit een joker op stok om zo minder punten in zijn hand over te houden. mag dit??

  Ik hoor graag van je.

  Vr. groet.

  Frans

  Beantwoorden