SpelScout šŸŽ²

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Leukste bordspellen van 2024

Lucas

Lucas

Wij zien door de bomen het bos niet meer! Er zijn zoveel bordspellen dat het bijna niet meer duidelijk is welke de leukste zijn. Daarom hebben wij een lijst gemaakt met de leukste bordspellen van dit jaar. Mis jij nog een spel in deze lijst of heb je vragen? Laat het ons weten!

1. Dixit

Je hebt altijd 6 kaarten in je handen waar mysterieuze tekeningen op te zien zijn. Om de beurt zal een speler een kaart uit zijn/haar hand beschrijven. Dit kan met een woord, een zin of met een gebaar of geluid. Alles is toegestaan. Probeer het je tegenstanders niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk te maken. Je tegenspelers kiezen vervolgens een kaart uit hun hand die ze bij de omschrijving vinden passen. Deze kaarten worden geschud en vervolgens open op tafel gelegd. Welke kaart is nu van de verteller?

Dixit basisspel

2. Mysterium

Bij dit spel is Ć©Ć©n speler de geest en de andere zijn mediums. De geest zal met geĆÆllustreerde kaarten details van de moord delen met de mediums. Dit is de enige vorm van communicatie dat de geest mag hebben. Aan de mediums de taak om alle informatie goed te achterhalen: waar heeft de moord plaatsgevonden, welk wapen is hierbij gebruikt en nog belangrijker: wie heeft het gedaan?

Mysterium bordspel

3. 30 seconds

Dit spel is natuurlijk redelijk bekend. Je speelt dit spel in teams en om de beurt zal je de woorden op de kaart moeten beschrijven aan je teamgenoten. Dit moet binnen 30 seconden en je mag de woorden op het kaartje niet noemen. Lukt het jou om ze alle 5 te beschrijven binnen 30 seconden? Dan krijgt je team 5 punten. Het team dat als eerste met zijn pion bij de finish is wint het spel.

30 seconds bordspel

4. Codenames

Er liggen 25 spionnen op tafel. Sommige spionnen horen bij jou, maar sommige horen bij de andere teams. Het doel is kaarten verzamelen die op tafel liggen door een woord te noemen die je kunt verbinden aan Ć©Ć©n of meerdere kaarten. Het spel heeft 400 verschillende woorden waarvan er bij een spel slechts 25 gebruikt worden: de kans is dus erg groot dat als je het spel vaker speelt deze niet saai zal worden.

Codenames bordspel

5. Azul

Elke speler heeft zijn eigen speelbord met een eigen ‘muur’. Verzamel stenen voor je muur en zorg er voor dat je als eerste een horizontale rij met stenen voltooid. Je scoort ook extra punten als je specifieke patronen aanlegt en een complete set voltooid. Heb je materialen verspild? Dan worden er helaas punten in mindering gebracht: let dus goed op!

Azul bordspel

6. Dodo

Alleen al als je het bord ziet dan weet je al dat het een leuk spel is om te spelen. Het doel van het spel is dat je het ei van de Dodo moet redden, deze ligt bovenop de berg zoals op de afbeelding te zien is. Het ei rolt langzaam van de berg af en jij moet deze in veiligheid brengen door bruggen te bouwen, anders valt het ei kapot. Zoek de juiste onderdelen bij elkaar en bouw zo snel mogelijk de bruggen!

Dodo bordspel

7. Kwakzalvers

Elke kwakzalver beschikt over een eigen buidel met ingrediƫnten. Je trekt, zonder te kijken, in de loop van het speel ingrediƫnten uit deze buidel. Tot dat je denkt dat je drankje perfect zal zijn. Let wel op dat je niet de knalerwten uit je buidel pakt: dan ontploft je hele drank. Wees daarom niet te gulzig, voor je het weet heb je een knalerwt te pakken. Dit spel heeft maar liefst 2000 combinatiemogelijkheden wat het elke keer leuk maakt om dit te spelen.

Kwakzalvers bordspel

8. Paleo

Met dit spel ga je terug naar het stenen tijdperk: en dan is het eten of gegeten worden. In tegenstelling tot andere spellen speel je deze samen in plaats van tegen elkaar. Je bent een volksstam en het doel is om te overleven en voortdurend naar vooruitgang te streven. Let wel goed op want overal dreigt gevaar! Zullen jullie slagen?

Paleo bordspel

9. Catan

Je begint met 2 dorpen op het speelbord. Om grondstoffen te verzamelen kun je handelen met de bank en je tegenspelers. Afhankelijk van de positie van je dorp kun je de grondstoffen ook zelf verzamelen. Deze grondstoffen heb je nodig om nieuwe straten, dorpen en steden te kunnen bouwen. Let wel op de struikrover: die loopt rond en kan je landschappen leegroven. Scoor jij als eerste 10 punten? Dan ben jij de winnaar van het spel.

Catan bordspel

10. Ticket to Ride: Europa

Met deze Europese uitvoering reis je tijdens dit spel heel Europa door. Je krijgt bestemmingskaarten, dat zijn routes die je dan op de kaart moet gaan volbrengen. Deze routes leg je aan met je treinen. Niet alleen hiermee kun je punten verzamelen, maar ook als je bijvoorbeeld de langste route van het spel hebt gelegd. Haal jij de meeste punten? Dan win jij het spel.

Wist je dat Ticket to Ride ook in andere uitvoeringen verkrijgbaar is? Onder andere: Nederland, Amerika, Japan & Italiƫ en Afrika.

Ticket to Ride bordspel

11. De Zoektocht naar El Dorado

De zoektocht naar El Dorado: de mysterieuze stad van goud. Je bent in dit spel expeditieleider en tijdens je reis moet je je een weg banen door de jungle en kolkende rivieren, maar je zal ook moeten onderhandelen met lokale stammen. Ben jij de eerste die het eindpunt behaald? Dan ben jij de winnaar van het spel.

De zoektocht naar El Dorado bordspel

12. Cluedo

Het bekende misdaadspel: cluedo. Wellicht ken je dit spel nog wel van vroeger, deze uitvoering is wat meer van deze tijd. Het doel van dit spel is dat je het mysterie van de moord moet oplossen. Wie heeft het gedaan? En waar is de moord gepleegd? Vergeet ook niet uit te zoeken met welk wapen de moord is gepleegd en je wint het spel. Ben jij de beste detective?

Cluedo bordspel
Lucas

Lucas

Lucas speelt het liefst zijn hele weekend bordspellen met vrienden, is er als de eerste bij wanneer er nieuwe spellen gelanceerd worden en is vooral groot fan van dobbelspelletjes zoals regenwormen en qwixx! Hij test alle soorten uitbreidingspakketten graag uit.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments