Mens erger je niet kan je bijna in elke huiskamer vinden. Het is een echte klassieker. Het doel van het spel is om zo snel mogelijk jouw pionnen naar de thuishaven te brengen. Maar de weg daarnaartoe is niet zonder gevaren, want … je tegenstanders willen je pionnen zo snel mogelijk van het bord afslaan. Dit is een spel dat je kan spelen van twee tot zes spelers. Iedereen vanaf 6 jaar kan meedoen.
Mens Erger Je Niet, in het kort
Leg het spelbord met de juiste kant naar boven (afhankelijk van het aantal spelers). Geef elke speler vier pionnen die hij op de daarvoor bestemde verzamelvakjes op het spelbord legt. Het lot bepaalt wie de startspeler van het spel wordt. Meestal wordt hiervoor de dobbelsteen geworpen. De speler die het hoogste aantal ogen heeft geworpen wint.
De spelregels van mens erger je niet zijn heel eenvoudig. Een speler gooit de dobbelsteen en verzet één van zijn pionnen op het speelbord met het aantal ogen dat hij of zij geworpen heeft.
Maar … Je moet eerst een pion op het speelbord krijgen. Als je nog geen pion op het speelbord hebt, kan je ook geen pion verplaatsen met het aantal ogen dat je geworpen hebt. Hoe krijg je dan een pion op het speelbord. Door het cijfer zes te gooien, want dan mag je één pion uit je verzamelvakjes op het startvak van jouw kleur zetten. Je mag onmiddellijk nog een worp doen. Is dit weer een zes en staat er al een pion op je startvak dan verplaats je jouw pion zes vakjes. Gooi je later in het spel een zes en heb je al een pion op het speelbord, dan mag je kiezen of je een extra pion laat starten of toch verder speelt met de pion die al op het spelbord staat.
Hoe sla je een pion van het speelbord?
Zoals gezegd, kan jij pionnen van je tegenstander van het speelbord slaan, maar jouw tegenstanders hebben het natuurlijk op jouw pionnen gemunt. Je kan een pion van je tegenstander slaan door op hetzelfde vakje terecht te komen met één van jouw pionnen. De pion van de geslagen speler wordt terug in het verzamelvak geplaatst.
Hoe krijg je pionnen in je thuishaven?
Je pionnen zijn pas veilig wanneer ze in de thuishaven staan. De thuishaven is de kolom van vier vakjes in de kleur van jouw pion. Wanneer alle vier de pionnen in de thuishaven staan, win je het spel.
Wanneer je bijna bij je thuishaven bent, moet je ervoor zorgen dat je precies landt op een leeg vakje van je thuishaven. Lukt dit niet, dan moet je wachten op een volgende beurt. Gooi je meer ogen dan dat er vakjes over zijn in je thuishonk, dan tel je zelfs terug. Zo kan het nog heel spannend worden, want … je zou niet de eerste speler zijn die vlak voor de thuishaven één van zijn pionnen verliest.
Strategietips
Mens erger je niet is een spel waarbij je vooral geluk moet hebben. Al kan je wel enkele strategietips in je achterhoofd houden:
- Tenzij één van je pions in de thuishaven belandt of een pion van de tegenstander van het bord kan slaan, kan je bij de worp ‘zes’ beter kiezen om een extra pion op het spelbord te zetten.
- Probeer je pionnen buiten bereik van tegenstanders te houden.
- Sluit (tijdelijke) deals met tegenstanders om de tegenstander die voorstaat in te kunnen halen.
- Vermijd dat je pion op het startspel van een andere speler komt te staan. Als die speler zes gooit, kan je pion weer opnieuw beginnen.
Een beknopte geschiedenis van deze klassieker
Mens erger je niet is waarschijnlijk ontstaan in het huidige India. Daar heette het spel Pachisi. In het Verenigd Koninkrijk is dit als Ludo op de markt gekomen in 1896. Wat wij vandaag kennen als Mens erger je niet is de Duitse variant die Joseph Friedrich Schmidt in 1914 uitgaf. Twintig jaar bracht de spellenuitgever Jumbo Mens erger je niet voor het eerst op de markt. In België krijgt Mens erger je niet ook de naam ‘Paardjesspel’. Het Oudhollandse bordspel Keezen is een mix van de spellen Mens erger je niet en pesten. Het geluk met de dobbelstenen wordt bij het Keezenspel vervangen door het geluk met de kaarten.
Mens erger je niet is leuk tijdverdrijf
Mens erger je niet is vooral leuk wanneer je met een groepje bent van verschillende leeftijden. Het is een spel dat makkelijk uit te leggen is. Binnen de vijf minuten kent iedereen de spelregels. Gooi die dobbelsteen en hoop dat je snel een zes werpt.
Speel je met een groep jonge kinderen? Dan kan je het spel vereenvoudigen door de regel van zes te versoepelen, wanneer een speler geen enkele pion op het spelbord heeft staan.
We wensen je heel veel speelplezier!