SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Patchwork? Speluitleg & spelregels

Lucas

Lucas

Patchwork is een spelletje van 999 games dat je met twee spelers kunt spelen. Het is de bedoeling om een mooi lapjesdeken te maken door tegeltjes op je tableau te leggen. Het spel kan je spelen vanaf de leeftijd van acht jaar en duurt twintig minuten tot een halfuur. Slaag jij erin om het mooiste lappendeken te maken?

Patchwork spelregels

Patchwork is een spel voor twee spelers, waarbij elke speler een lappendeken gaat maken. Om die dekens te maken, moeten de spelers lapjes stof en knopen verzamelen. De knopen leveren je punten op. De speler die aan het einde van het spel de meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

De voorbereiding van Patchwork

 • Voordat je Patchwork kunt spelen leg je het spelbord in het midden van de tafel.
 • Daarna leg je willekeurig alle lapjes stof in een cirkel om het bord heen.
 • De startpion plaats je vervolgens voor het kleinste lapje stof.

Hoe speel je Patchwork?

 • Als je aan de beurt bent, kies je één van de drie lapjes stof die na de startpion komen.
 • Je mag dit lapje stof op je spelerstableau leggen. Dit mag op eender welke manier, maar niet diagonaal!
 • Je moet daarbij wel rekening houden met de prijs (aantal knopen dat je moet betalen) en de tijd die je nodig hebt (aantal vakje dat je vooruitgaat op het tijdspoor).
 • De startpion wordt verplaatst naar de tegel die juist genomen is.
 • De speler die achteraan op het tijdsspoor staat, is aan de beurt. Zelfs als je net een beurt hebt gespeeld. Je staat ook achteraan, wanneer je later toegekomen bent op hetzelfde vakje als je tegenstander.

In de plaats van een lapje stof te leggen, mag een speler ook knopen verzamelen. Dit doe je door je pion één vakje voor je tegenstanders pion op het tijdsspoor te zetten. Je ontvangt een knoop per vakje dat je hebt verzet.

Op het tijdsspoor liggen ook verschillende lapjes leer. De speler die een lapje als eerste passeert, legt dit onmiddellijk op zijn lappendeken. Je mag dit lapje stof dus niet gebruiken om later op een betere plek te leggen.

Op het tijdsspoor staan ook knopen afgebeeld. Als een speler deze passeert,
verzamelt hij de knopen op zijn tableau. Dat doe je door de grote blauwe knopen op het lapjesdeken te tellen (dus niet de kostprijs van een lapje!). De speler ontvangt evenveel knopen als er op zijn lappendeken staan.

De speler die er als eerste in slaagt om een vierkant (of meer) te leggen van 7 x 7 vakjes, dan ontvangt hij of zij de bonustegel die 7 punten waard is.

Wanneer is het spel gedaan?

Zodra beide spelers op het laatste vakje van het tijdsspoor staan, is het spel
afgelopen. Nu is het tijd voor de puntentelling. Deze gaat als volgt:

 • Één punt voor elke knoop op je lappendeken.
 • Bonuspunten
 • Twee punten aftrek voor elk leeg vakje dat ze open hebben gelaten op het spelerstableau.

De speler met het meeste punten wint het spel.

Strategietips voor Patchwork?

 • Investeer eerst in lapjes met knopen. Deze zorgen voor inkomen én punten later in het spel.
 • Begin in een hoek met puzzelen.
 • Als je achteraan staat, probeer dan zo lang mogelijk achteraan te blijven staan. De tijd is je vriend, want jij hebt dan meer controle over het spelverloop.
 • Als je tegenstander geen knopen heeft, dan kan hij niet anders dan passen.
 • Zorg dan dat je tegenstander zoveel mogelijk vakjes vooruit moet door een lekker duur lapje stof te kopen.
 • Overschat de 7×7 bonus niet.
 • Houd je tegenstander in het oog. Welk lapje is voor hem of haar het interessants? Is dat lapje voor jou niet interessant? Probeer dan een lapje te kiezen dat verder ligt dan het lapje waar hij of zij interesse in zou kunnen hebben.

Patchwork is een snel strategie- en puzzelspelletje

Wij vinden Patchwork een schot in de roos. Dat komt, omdat het een spel is dat je snel uitlegt. De regels zijn helder en er zijn er niet héél veel van. Tegelijkertijd is Patchwork ook uitdagend. Je moet voortdurend nadenken. Zo zal je regelmatig je strategie moeten bijsturen, maar ook het puzzelen vraagt het nodige inzicht. Neem dus af en toe de tijd op cruciale momenten. Zo doe je geen overhaaste zet.

Patchwork is naar onze mening één van de leukste spellen voor twee spelers die er vandaag bestaan. Het is een leuke afwisseling tussen strategie en puzzelen, en de geluksfactor wordt nagenoeg volledig uitgeschakeld. Hierdoor behouden de spelers heel veel spelcontrole over het spel. Bij Patchwork gaat dit dan niet enkel over de ruimte (de grootte van je lappendeken), maar ook over de tijd. Je wil namelijk zo lang als mogelijk helemaal achteraan staan. Wij wensen je heel veel speelplezier met
Patchwork!

Lucas

Lucas

Lucas speelt het liefst zijn hele weekend bordspellen met vrienden, is er als de eerste bij wanneer er nieuwe spellen gelanceerd worden en is vooral groot fan van dobbelspelletjes zoals regenwormen en qwixx! Hij test alle soorten uitbreidingspakketten graag uit.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments