SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Perudo? Speluitleg & spelregels

Lucas

Lucas

Perudo is een familiespel vol met bluf en leugens. Het is leuk voor zowel hele gezinnen als voor jongeren als drankspel. Het komt van het klassieke Zuid-Amerikaanse dobbelspel Dudo. Het kan gespeeld worden met twee tot zes spelers. Het is een vrij simpel spel, wat door veel mensen makkelijk begrepen kan worden. Perudo wordt uitgegeven door Asmodee en duurt zo’n 30 minuten om te spelen. Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Perudo spelregels

Om te beginnen met spelen, moet elke speler een beker met vijf dobbelstenen hebben. Aan het begin van een ronde dobbelt iedereen met zijn of haar stenen en houdt deze gesloten onder de beker. Wel mag iedereen een keer naar zijn of haar eigen dobbelstenen kijken. De startspeler brengt nu een bod uit.

Bieden

Bieden is een belangrijk onderdeel van Perudo en draait grotendeels om bluf. Bieden gebeurt door een bepaald aantal dobbelstenen met een bepaalde waarde te noemen. Zo kan de startspeler bijvoorbeeld zeggen dat hij of zij denkt dat er minimaal drie dobbelstenen met een twee op tafel liggen.

De volgende speler moet nu dit bod op één van drie manieren verhogen. Dit kan door het aantal dobbelstenen te verhogen, de waarde te verhogen of allebei. Als de eerste speler bijvoorbeeld minimaal drie dobbelstenen van twee heeft gezegd, heeft de volgende speler de volgende opties:

 • Minimaal vier dobbelstenen met een twee op tafel (aantal dobbelstenen)
 • Minimaal drie dobbelstenen met een drie op tafel (waarde van de dobbelstenen)
 • Minimaal vier dobbelstenen met een drie op tafel (beide)

Natuurlijk mag een speler ook meteen een groot risico nemen, door bijvoorbeeld zes dobbelstenen met een twee te zeggen. De volgende speler moet wel altijd het bod verhogen. Zolang één van de nummers omhooggaat bij een nieuw bod, is het een legaal bod. Je bod gaat over de dobbelstenen die iedereen gegooid heeft, dus niet alleen je eigen dobbelstenen.

De joker

Een joker kan gebruikt worden als getal bij biedingen. Een joker telt altijd als het getal wat genoemd is bij een bod. Als je bijvoorbeeld zelf twee drieën hebt liggen en één joker, mag je zeggen dat er drie drieën leggen. De joker geldt dan automatisch als drie, wanneer de bekers omgedraaid worden.

De joker als bod

Ook kan een speler apart bieden op jokers. Een joker telt als twee dobbelstenen. Dat wil zeggen dat het bod “twee jokers”, hoger is dan het bod “drie drieën”. Twee jokers gelden namelijk als vier dobbelstenen.

Het roepen van Perudo!

Om een ronde te beëindigen en te zorgen dat een ander zijn of haar dobbelstenen kwijtraakt, kan een speler Perudo roepen. Dit doe je als je het bod van de voorgaande speler niet gelooft. Zodra een speler Perudo heeft geroepen, worden de bekers omgedraaid en het bod nagekeken. Blijkt dat het bod klopt en er inderdaad minimaal het aantal dobbelstenen met bijbehorende score ligt? Dan verliest de speler die Perudo riep een dobbelsteen. Blijkt het bod niet te kloppen? Dan verliest de speler die het bod gedaan heeft een dobbelsteen. De speler die een dobbelsteen verliest mag een nieuwe ronde beginnen. Alle spelers dobbelen opnieuw hun stenen, en de speler die de vorige ronde verloren heeft doet een bod.

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk dobbelstenen over te houden. Als je dus vaak gepakt wordt op bluffen, of je bent niet zo goed in het onderscheiden van waarheid van bluf, zult je snel veel dobbelstenen kwijt zijn en het spel niet winnen. Let elke ronde goed op de getallen die jij hebt liggen en bekijk hoe waarschijnlijk een bod van een andere speler is.

De winnaar van het spel

De persoon die het langst een dobbelsteen overhoudt, wint het spel. Bluf verstandig en wordt niet te vaak gepakt, zodat je zo lang mogelijk dobbelstenen overhoudt.

Lucas

Lucas

Lucas speelt het liefst zijn hele weekend bordspellen met vrienden, is er als de eerste bij wanneer er nieuwe spellen gelanceerd worden en is vooral groot fan van dobbelspelletjes zoals regenwormen en qwixx! Hij test alle soorten uitbreidingspakketten graag uit.

Join the Conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments

 1. Michel Veltman

  Wat nou als het startbod nou 2 vieren is. Mag de volgende speler dan overbieden met 3 drieën? Meer dobbelstenen maar wel een lager getal. Is dit nou toegestaan of niet? De spelregels zijn hier niet duidelijk in.

  Beantwoorden
  1. Jeroen

   Nee dat mag niet. Alleen via de joker. Is er bod van 4 drieen dan mag je wel naar 2 jokers en dan daarna naar bijvoorbeeld 5 tweeen

   Beantwoorden
  2. Robert

   er staat letterlijk: De volgende speler moet wel altijd het bod verhogen. Zolang één van de nummers omhooggaat bij een nieuw bod, is het een legaal bod. Je bod gaat over de dobbelstenen die iedereen gegooid heeft, dus niet alleen je eigen dobbelstenen.

   Beantwoorden