SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Regenwormen? Speluitleg & spelregels

Lucas

Lucas

Het snelle dobbelspel Regenwormen is een ontzettend leuk spel voor het hele gezin en is perfect om tijd te doden. Het is ontworpen door Reiner Knizia en wordt in Nederland uitgegeven door 999 games. In dit spel zijn spelers hongerige kippen, die hun best doen om zo veel mogelijk regenwormen te verzamelen om op te eten. Maar, let op! Kippen die te gulzig zijn kunnen daar juist nadeel van ondervinden. Het spel kan gespeeld worden met twee tot zeven spelers en duurt ongeveer twintig minuten.

Voorbereiding

Voor je kunt beginnen met spelen, moet je het een en ander klaarleggen. Zo moeten alle zestien stenen, met cijfers 21 t/m 36, op tafel gelegd worden in oplopende volgorde. Let wel op dat je nog genoeg ruimte over hebt om te gooien met acht dobbelstenen.

Een beurt spelen

De jongste speler mag beginnen met dobbelen. Als alle acht stenen gegooid zijn, is het de bedoeling dat de speler één van de waarden die hij of zij heeft gegooid kiest en deze opzij legt. Deze waarde mag niet opnieuw gekozen worden om opzij te leggen. Heb je bijvoorbeeld vier zessen gegooid? Dan is het slim om deze nu opzij te leggen, aangezien je niet snel opnieuw zo hoog zult gooien. Je mag dan de zessen niet meer opzij leggen.

Als je deze dobbelstenen opzij gelegd hebt, mag je opnieuw dobbelen. Dit doe je met alle dobbelstenen die je niet opzij hebt gelegd. Je kiest dan een andere waarde en legt die opzij. Uiteindelijk zijn alle dobbelstenen die je hebt gegooid en opzij hebt gelegd bij elkaar opgeteld je score voor die ronde. Stel bijvoorbeeld dat je uit acht dobbelstenen vier vijven, vier regenwormen (vijven) en een drie opzij hebt gelegd, dan mag je de steen pakken met het getal 33 en vier regenwormen. Over het algemeen geldt: als je totaal hoger is dan twintig en je hebt minimaal één regenworm gegooid, mag je de steen pakken met het bijbehorende getal. Stenen worden opgestapeld in de volgorde dat je ze gekregen hebt.

Natuurlijk kan het gebeuren dat een andere speler op hetzelfde getal uitkomt als jij. Dan mag een speler je steen afpakken. Gooi je zelf nog een keer hetzelfde getal als een vorige ronde? Dan moet je je steen helaas weer inleveren en terugleggen in het midden. Ook als je alleen maar symbolen gooit die je al opzij hebt gelegd is je beurt voorbij en moet je een steen inleveren.

Als alle stenen uit de rij weg zijn, dan wordt gekeken wie de meeste regenwormen heeft. De speler met de meeste regenwormen heeft gewonnen.

Lucas

Lucas

Lucas speelt het liefst zijn hele weekend bordspellen met vrienden, is er als de eerste bij wanneer er nieuwe spellen gelanceerd worden en is vooral groot fan van dobbelspelletjes zoals regenwormen en qwixx! Hij test alle soorten uitbreidingspakketten graag uit.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments