SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Rummikub? Speluitleg & spelregels

Lucas

Lucas

Het bekendste spel van Goliath Games is ongetwijfeld Rummikub. Dit spel kan je spelen met twee tot vier spelers. Het spel is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontstaan. Toen werd het nog met gewone speelkaarten gespeeld. De moderne spellen rummikub speel je met plastic stenen die je op een plankje legt. Doel van het spel is om als eerste al je stenen kwijt te raken. Jokers helpen je om makkelijker af te leggen. Maar voordat je zelf stenen bij bestaande reeksen legt, moet jij een reeks van minstens dertig punten afleggen. Rummikub kan je al spelen met kinderen vanaf 6 jaar. Eén potje duurt ongeveer een halfuur.

Hoe werkt Rummikub?

Tijdens de voorbereiding van het spel trekken alle deelnemers veertien stenen, die op hun eigen spelersplankje worden gelegd. Het lot bepaalt de startspeler. Meestal doe je dit door een extra steen te trekken. De speler met het hoogste cijfer mag beginnen.

Elk spel Rummikub heeft 106 stenen, die bedrukt zijn met een gekleurd cijfer. Er zijn vier kleuren en van elke kleur vind je de cijfers 1 tot en met 13. In het spel zitten ook twee stenen met een gezichtje. Dit zijn jokers.

Tijdens het spel leggen de spelers reeksen van stenen in het midden van de tafel. Zodra een steen op tafel ligt, kan die gebruikt worden door alle andere spelers, maar de steen moet altijd in een geldige reeks liggen. Dit zijn de regels voor reeksen:

  • Je legt een reeks door minimaal 3 verschillende stenen bij elkaar te leggen.
  • Dit mogen stenen zijn van dezelfde kleur in oplopende volgorde (blauw 3, 4, 5 of groen 9, 10, 11).
  • Dit mogen stenen zijn van verschillende kleuren met hetzelfde cijfer (rood 7, blauw 7, groen 7).

De stenen op tafel zijn door iedereen te gebruiken. Je mag dus reeksen langer maken of splitsen. Voorwaarde is wel dat na je beurt alle reeksen op tafel geldig zijn.

Tijdens het spel mag je zoveel stenen afleggen als je kwijt kunt, maar voor je reeksen van anderen aanvult, moet je wel zelf een reeks van minstens 30 punten afleggen.

Als je geen dertig punten kan afleggen, of je kan geen stenen aan andere reeksen toevoegen, dan moet je een steen bijtrekken. Nadien is het de beurt aan de volgende speler.

Jokers nemen een cijferwaarde en kleur aan van eender welke steen. De officiële regels staan toe dat je de joker gebruikt om aan je dertig ‘startpunten’ te komen. In veel families is het echter de gewoonte om jokers niet bij de verplichte 30 punten te tellen. Dat maakt het spannender en moeilijker.

De winnaar van Rummikub is de speler die als eerste al zijn stenen kwijt is. De andere spelers tellen dan de punten op hun plankje. Dit zijn strafpunten. Zo worden positie twee, drie en vier bepaald. Of je kan die strafpunten noteren en een nieuw potje starten. Wie weet tijdens een Rummikubavondje het minste strafpunten te verzamelen?

Drie strategietips voor Rummikub

Rummikub is een spel dat je niet alleen kunt spelen met familie of vrienden. Over heel de wereld vind je ook Rummikub toernooien. Daarom geven we je graag enkele strategietips mee die van jou een betere Rummikubspeler maken.

  1. Speel niet onmiddellijk al je stenen, maar plan in verschillende beurten. Zo voorkom je dat je andere spelers te veel helpt, en je voorkomt dat je snel stenen moet bijtrekken.
  2. Leg niet zomaar stenen af bij een bestaande reeks, maar maak nieuwe reeksen van drie stenen. Zo wordt het moeilijker voor je tegenstanders om bestaande reeksen aan te vullen of te splitsen.
  3. Houd jokers in de hand. Zeker in een eindspel kan dit nuttig zijn, want zo weet je zeker dat jij kunt uitspelen. Maar … je neemt wel een risico. Elke joker is immers 30 strafpunten waard.

Rummikub valt in de prijzen

Het spel Rummikub heeft verschillende prijzen gewonnen. In 1980 werd het spel bekroond tot ‘Spiel des Jahres’ in Duitsland. In 1983 ontving Goliath de award ‘Spel van het jaar’ uit Nederland. En in 1993 ontving Rummikub ook vanuit Polen deze prijs.

Leuke klassieker voor elk gezin

Rummikub is een leuk bordspel voor het gezin. Het heeft niet te veel regels, waardoor nieuwe en jonge spelers snel kunnen meedoen. Het spel is al geschikt voor spelers vanaf 6 jaar. Het is een leuk spel. Zeker als je enkele potjes na elkaar speelt. Noteer in dat geval wel goed de strafpunten. Zo weet je op het einde van de avond wie de Rummikubkampioen is. Toegegeven, soms kan Rummikub traag van start gaan, omdat bijna niemand dertig punten kan afleggen. Wij wensen je heel veel speelplezier!

Lucas

Lucas

Lucas speelt het liefst zijn hele weekend bordspellen met vrienden, is er als de eerste bij wanneer er nieuwe spellen gelanceerd worden en is vooral groot fan van dobbelspelletjes zoals regenwormen en qwixx! Hij test alle soorten uitbreidingspakketten graag uit.

Join the Conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments

  1. Mitte

    Als ik in één zet al mijn steentjes kan uitleggen, wat gebeurt er dan?

    Beantwoorden