SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Scrabble? Speluitleg & spelregels

Lucas

Lucas

Wie aan een woord- of taalspel denkt, denkt ongetwijfeld aan Scrabble. Scrabble is dan ook één van de populairste bordspellen die er bestaan. Het doel van dit spel is om zoveel mogelijk punten te verzamelen met de woorden die je op het spelbord legt. Spelers zijn fan van dit spel, omdat het niet alleen leuk is, maar ook heel leerrijk. Dit komt omdat je met dit spel je woordenschatkennis enorm uitbreidt.

Scrabble spelregels & uitleg

Meestal speel je Scrabble met twee personen, maar het spel kan je spelen tot 4 spelers. Er zijn ook teamvarianten van het spel. Reken ongeveer 60 minuten voor één potje Scrabble.

Hoe werkt Scrabble?

Dit zit er in de doos

In de Nederlandse variant van Scrabble vind je dit in de doos terug:

 • Het spelbord
 • Een zak met 121 plastic stenen, hierop zijn alle letters van het alfabet te vinden. Ook zijn er twee blanco letters die een jokerfunctie hebben.
 • Een blad papier om de score te noteren
 • Staanders om je letters op te plaatsen, zodat deze geheim blijven voor tegenstanders

Tip: zorg dat je een woordenboek in de buurt hebt liggen. Als je twijfelt of je tegenstander een woord correct heeft gespeld, dan kan je dit opzoeken.

Zo scoor je punten

Het doel van Scrabble is simpel. Het is een woordspel waarbij je zoveel mogelijk punten wil leggen door het leggen van correct gespelde woorden. Een lang woord levert meer punten op dan een kort woord. Bepaalde letters kan je ook maar gebruiken voor een beperkt aantal woorden. Stenen met de letter ‘X’ leveren je dus meer punten op dan stenen met de letter ‘E’.

Los van de waarden van de stenen, vind je op het Scrabblebord ook verschillende gekleurde vakjes. Dit zijn bonussen die je kan gebruiken om nog meer punten te scoren.

 • Lichtblauwe vakjes verdubbelen de waarde van de letter die op het vakje ligt.
 • Bij donkerblauwe vakjes mag je de waarde van de letter, die erop komt te liggen, vermenigvuldigen met 3.
 • De roze vakjes verdubbelen de woordwaarde op het moment dat het roze vakje bedekt wordt.
 • Bij rode vakjes mag je de waarde van het woord, op het moment dat het rode vakje bedekt wordt, vermenigvuldigen met 3.

Voorbereiding van het spel

Aan het begin van een spelletje scrabble wordt bepaald wie de startspeler is. Het lot bepaalt dit. Vaak trekken de spelers een letter. De letter die het meest vooraan in het alfabet voorkomt ‘wint’.

Als de startspeler bekend is, trekt deze als eerste 7 letters uit het zakje. Hij of zij doet dit zonder te kijken. Nadien trekt de volgende speler 7 stenen. Wanneer alle spelers 7 letters op hun plankje hebben staan, kan het spel beginnen.

Spelen maar

De startspeler legt een woord in het midden van het spelbord. Daarbij moet de rode ster bedekt worden. Het woord mag zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. De punten van het woord worden genoteerd op de scoreblok. De speler pakt evenveel stenen uit het zakje als hij afgelegd heeft.

De volgende speler moet dan een woord leggen waarbij minstens één andere letter op het bord betrokken wordt.

Elke bonus kan maar één keer gebruikt worden en wordt dus onmiddellijk geactiveerd. Als het woord nadien verlengd wordt door andere spelers, dan telt de bonus dus niet meer.

Einde van het spel

Het speleinde kan op twee manieren worden getriggerd:

 • Alle stenen zijn uitgedeeld en op het spelbord gelegd.
 • Of: geen enkele speler kan nog een woord op het spelbord leggen.

Als je nog letters op je plankje hebt liggen, trek je deze af van je eindscore. De winnaar is de speler met de hoogste score.

Strategietips voor Scrabble

Om echt goed te worden in scrabble moet je veel oefenen. Maar met onderstaande tips in het achterhoofd, word jij ongetwijfeld de Scrabblekrak van je familie:

 • Leer zoveel mogelijk twee- of drieletterwoorden. Zo kan je bijna altijd wel een woord leggen.
 • Speel woorden in stappen. Stel je voor dat je de letter b, o, o, m, p, j, e op je plankje hebt liggen. Speel dan eerst boom en in een volgende beurt verleng je het woord met ‘-pje’. Bovendien heb je kans dat je zo de letter ‘s’ bijtrekt. Dan kan je in een latere beurt er nog ‘boompjes’ van maken. Zo leveren de letters beurt na beurt punten op.
 • Leer zoveel mogelijk woorden met de letters X, Y of Q. Dit levert je veel punten op.

Scrabble kan je spelen in bijna elke taal

Wist je dat Scrabble enorm populair is over heel de wereld? Het spel is vertaald in maar liefst 29 talen en in 121 landen is het bordspel ook effectief op de markt gekomen. Over heel de wereld en in verschillende talen worden er toernooien voor Scrabble georganiseerd.

Scrabble is een leuk taalspel voor jong en oud. Het is spannend en je breidt er je woordenschat mee uit. Dit bordspel is een klassieker die je in elke bordspellenverzameling zou moeten terugvinden.

Lucas

Lucas

Lucas speelt het liefst zijn hele weekend bordspellen met vrienden, is er als de eerste bij wanneer er nieuwe spellen gelanceerd worden en is vooral groot fan van dobbelspelletjes zoals regenwormen en qwixx! Hij test alle soorten uitbreidingspakketten graag uit.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments