SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Shut The Box? Speluitleg & spelregels

Nienke

Nienke

Shut the box is een dobbelspel wat door heel de wereld gespeeld wordt. Het is vooral bekend en populair in Thailand, maar kent zijn oorsprong waarschijnlijk in Frankrijk. De eerste Engelse vermelding gaat over cafés in Manchester in 1958, maar een Frans warenhuis had het spel al in 1899 in de catalogus staan. Het is een eenvoudig spel wat zowel alleen als met meerdere mensen gespeeld kan worden. 

Shut the Box spelregels

Het spel bestaat uit een doos met houten staafjes, waarop getallen van 1 t/m 9 staan. Deze houten staafjes zijn kantelbaar en worden aan het begin van het spel allemaal omhoog gezet. Nu kan het spel beginnen. 

Spelen

De speler die aan de beurt is gooit met twee dobbelstenen. De totale waarde van die dobbelsteen mag in combinaties op de houten staafjes weggespeeld worden. Zo kun je bijvoorbeeld een drie en een vier gooien. De totale waarde is dan 7. Je mag nu de drie en vier kantelen, maar ook alleen de zeven, de één en de zes, de twee en de vijf, etc. De speler bekijkt wat voor hem de beste optie is en kantelt die staafjes weg. 

Vooraf wordt een aantal rondes afgesproken. Als een speler binnen dat aantal rondes alle staafjes weg weet te spelen, heeft die speler automatisch gewonnen. Lukt dit niet, of kan een speler geen combinaties meer maken? Dan worden de staafjes die nog openstaan opgeteld en opgeschreven als strafpunten. Nu is de volgende speler aan de beurt. De speler met de minste strafpunten wint het spel! 

Nienke

Nienke

Nienke, 27 jaar oud, kan slecht tegen haar verlies. Ze leest altijd de handleiding van bordspellen érg nauwkeurig door om er voor te zorgen dat ze alle regels weet die er voor zullen zorgen dat ze zal winnen. Haar favoriete spel is ticket to ride.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments