SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Kwartet? Speluitleg & spelregels

Nienke

Nienke

Kwartet is een ontzettend oud spel, maar over de geschiedenis van het spel is nog maar weinig bekend. Waarschijnlijk is het een oud-Hollands spel, maar zeker weten doen we dit niet. Veel bedrijven, zoals autofabrikanten, lokale overheden en nog veel meer, gebruikten kwartetspellen vaak als promotieartikelen, om op die manier hun producten of merk onder de aandacht te krijgen van veel mensen op een leuke manier. Ook wordt kwartet vaak gebruikt als middel om kinderen dingen te leren op een leuke manier. Zo heb je kwartetspellen met afbeeldingen van dino’s, boerderijdieren, Harry Potter, etc. Hoe speel je kwartet?

Spelregels Kwartet

Het aantal kaarten in het spel is meestal afhankelijk van het aantal spelers. Wel bestaat een stapel kaarten in een kwartetspel altijd uit een veelvoud van vier kaarten, aangezien het doel van het spel is om vier kaarten van dezelfde categorie te verzamelen. Vaak varieert het aantal kwartetten in een spel van 8 tot 20 kwartetten. Let op dat je genoeg kwartetten in het spel hebt, zodat het niet voorkomt dat elke speler maar één of twee kaarten heeft.

Een kwartet bestaat uit vier verschillende kaarten in dezelfde categorie. De mogelijkheden van een kwartet zijn eindeloos. Speel je met een gewoon kaartspel, dan zijn de mogelijkheden bijvoorbeeld vier azen, vier heren, etc. Speel je met een speciaal ontworpen kaartspel, dan zou je het kunnen hebben over vier zoogdieren, vier voertuigen, etc.

Als je het aantal kaarten in het spel bepaald hebt, kun je gaan schudden. Schud de kaarten goed door elkaar, zodat tijdens het delen een speler zo min mogelijk kaarten krijgt die in één categorie passen. Deel de geschudde kaarten aan alle spelers, totdat alle kaarten opgedeeld zijn.

Dan begint het spel en mag één van de spelers beginnen met het zoeken naar kaarten die bij zijn of haar kwartet horen. Dit doe je door aan andere spelers te vragen of zij een kaart hebben van een bepaalde categorie. In het begin kun je nog niet precies weten wie welke kaarten heeft, dus wordt dit willekeurig gedaan. Slim is wel om te vragen naar een categorie die je zelf al in je hand hebt, zodat je sneller een kwartet zult maken. Vragen naar de kaart van een andere speler gaat meestal als volgt: “Mag ik van {naam} van {de kwartetnaam} {de naam van de kaart}?”

Als de betreffende speler die kaart dan heeft, is die gedwongen de kaart te geven aan de tegenstander. Hierin mag niet gebluft, gelogen of op een andere manier bedrogen worden. De speler die de kaart gevraagd heeft mag nu verder vragen. Dit kan aan dezelfde speler, maar mag ook weer aan een andere speler.

Als de betreffende speler die kaart niet heeft, vervalt de beurt van de speler die de vraag gesteld heeft. Hij of zij krijgt geen kaarten en de beurt gaat door naar de speler aan wie de vraag gesteld is.

Wanneer je kwartet hebt

Een speler die het lukt om in zijn of haar beurt een kwartet te maken, legt deze opzij en kondigt aan dat diegene kwartet heeft. Wanneer je een kwartet hebt, mag je wel nog door met je beurt. De winnaar is de speler die de meeste kwartetten heeft weten te maken, wanneer alle kaarten op zijn en in een kwartet zitten.

Strategie

Wanneer je kwartet gaat spelen, kun je natuurlijk op puur geluk gokken wie welke kaart heeft en hopen dat je een aantal kwartetten zult maken. Toch is dat verrassend genoeg niet de beste tactiek. Je kunt namelijk ook, door goed op te letten, bepalen wie welke kaarten ongeveer in zijn of haar handen heeft. Dit werkt als volgt:

Nina vraagt de hartenaas aan Henk. Henk geeft die kaart aan Nina, wat betekent dat Nina de hartenaas heeft met nog minimaal één andere aas. Heb jij een aas in je hand? Dan kun je de hartenaas vragen aan Nina. Je weet ook dat de aas die jij in je hand hebt niet bij Nina is, waardoor je een goed idee krijgt van welke aas Nina dan wel heeft.

Om deze reden is het goed om op te letten wat er gevraagd wordt en te proberen onthouden welke kaarten bij welke spelers zijn.

Vanwege de eenvoudigheid is het spel vooral populair onder kinderen. Je zult merken dat je het spel snel en makkelijk onder de knie krijgt, als je het één of twee keer speelt. Het is een leuk gezelschapsspel, waarmee je makkelijk een aantal uren doodt!

Nienke

Nienke

Nienke, 27 jaar oud, kan slecht tegen haar verlies. Ze leest altijd de handleiding van bordspellen érg nauwkeurig door om er voor te zorgen dat ze alle regels weet die er voor zullen zorgen dat ze zal winnen. Haar favoriete spel is ticket to ride.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments