SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Ticket to Ride Europa? Speluitleg & spelregels

Lucas

Lucas

Eén van de bekendste bordspellen van spellenuitgeverij Days of Wonder is ongetwijfeld Ticket to Ride. Er bestaan verschillende versies van het spel die je treinavonturen brengen naar verschillende regio’s in de wereld. Van Amerika tot Europa. Van Azië tot Afrika. Je vindt zelfs een ‘Ticket to Ride rails en sails’ waarbij je over heel de wereld reist. Ticket to Ride kan je afhankelijk van de versie spelen met twee tot vijf spelers. In de uitbreiding ‘Azië’ is er een teamspel opgenomen. Ticket to Ride wordt aanbevolen voor spelers vanaf 8 jaar. Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten te verzamelen door treinroutes te leggen. De speler, die aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint. Een spelletje Ticket to Ride duurt ongeveer één uur.

In deze speluitleg leggen we de variant Ticket to Ride Europa uit. De basisregels zijn dezelfde als Ticket to Ride Amerika. Maar elk bordspel in de Ticket to Ride familie heeft zijn eigen regels.

Hoe speel je Ticket to Ride?

Voorbereiding van het spel

Ticket to Ride Europa kan je met twee tot vijf spelers spelen. Nadat je het speelbord in het midden van de tafel hebt gelegd, kiest elke speler een kleur en ontvangt een scorepion, treintjes en stations in zijn kleur. De scorepionnen worden op het vakje ‘nul’ op elkaar gestapeld.

Dan worden de routekaarten uitgedeeld. Elke speler ontvangt één lange route en twee kortere routes. Elke speler moet hier minstens 2 kaarten van bijhouden. Routes die niet bijgehouden worden, worden afgelegd.

Vervolgens ontvangt elke speler vier treinkaarten. Ook worden er vijf treinkaarten opengelegd.

Wat mag je doen als jij aan de beurt bent?

Elke beurt opnieuw heeft een speler keuze om één van onderstaande 4 mogelijkheden uit te voeren:

  1. Het trekken van twee treinkaarten (of 1 open locomotief)
  2. Het bezetten van een route
  3. Een extra bestemming pakken
  4. Een station bouwen

Eerste optie: het trekken van twee treinkaarten (of 1 open locomotief)

Tijdens een beurt mag je twee treinkaarten trekken of één open locomotief. Als je een open treinkaart trekt, die geen locomotief is, mag je nog een open of gesloten treinkaart trekken. Trek je een gesloten locomotief, dan is dit leuk meegenomen. Je mag alsnog een tweede treinkaart trekken.

Tweede optie: het bezetten van een route

Tijdens een beurt mag je ook een route bezetten. Dit doe je door een gekleurde route tussen twee steden in te nemen. Dat doe je door het nodige aantal treinkaarten af te leggen. Een locomotief mag je hierbij als joker gebruiken. Voor sommige routes ben je verplicht één of twee locomotieven te gebruiken, omdat deze routes over water gaan. In het spel Ticket to Ride Europa noemt men dit de ‘veerboten’. Dit staat duidelijk afgebeeld op het spelbord. Een grijze route mag je innemen met een serie van eender welke kleur. De serie moet wel bestaan uit één kleur, al dan niet aangevuld met locomotieven.

In Ticket to Ride Europa zijn er ook tunnels. Een tunnel wordt op het bord gekenmerkt door een dikke zwarte rand rond de route. Wil je een dergelijke route leggen, dan moet je eerst drie kaarten omdraaien van de gesloten treinkaartenstapel. Elke keer dat de tunnelkleur of een locomotief geopend wordt, moet je een extra treinkaart in de tunnelkleur (of locomotief) afleggen.

Voorbeeld je wil een tunnel leggen van drie rode kaarten. Je opent een rode kaart, een locomotief en een groene kaart van de gesloten treinkaartenstapel. Dat betekent dat je in totaal 5 rode kaarten (of locomotieven) moet afleggen om de tunnel te kunnen spelen. Lukt dit niet, dan behoud je jouw treinkaarten, maar mag je de route niet leggen. Je verliest daardoor wel je beurt.

Elke route die je legt, levert je onmiddellijk punten op. Je verplaatst dan je scorepion op het spelbord.

Derde optie: extra bestemming pakken

Je mag in een beurt ook extra bestemmingen trekken. Als je dat doet, ontvang je drie routekaarten. Hiervan moet je minimaal één kaart behouden. Routekaarten die je niet wil bijhouden worden afgelegd.

Vierde optie: een station bouwen

Tot slot kan je ook kiezen om een station te bouwen. Dit doe je door een station op een stad te plaatsen. Hierdoor kan je gebruik maken van één aanliggende route, die al door je tegenstanders is ingepalmd. Zo voorkom je strafpunten, omdat je een route in je hand niet hebt kunnen afleggen. Denk er wel aan: elk ongebruikt station levert aan het spel 4 punten op. Speel dus enkel stations als je hierdoor routes die meer dan 4 punten waard zijn niet kunt afmaken.

Je speelt een station door één, twee of drie treinkaarten af te leggen. Je eerste station kost één treinkaart. Je tweede station kost twee treinkaarten. En je laatste station kost drie treinkaarten.

Einde van het spel

Het einde van het spel wordt getriggerd wanneer een speler twee of minder treintjes voor zich heeft liggen. Nadien heeft elke speler, inclusief de speler die het speleinde heeft getriggerd, nog één spelbeurt. Nadien vangt de puntentelling aan.

  • Elke route die je hebt gelegd, levert je punten op. Deze heb je normaal gezien al onmiddellijk met je scorepion verzameld.
  • Elke route in je hand levert punten of strafpunten op. Is een route tien punten waard, dan ontvang je tien punten als je die route hebt kunnen leggen. Is dit niet gelukt dan ontvang je tien strafpunten.
  • Elk station dat je niet gebruikt hebt, is vier punten waard.
  • De speler met de langste aaneenschakeling van treintjes (zonder vertakkingen) ontvangt tien bonuspunten.

De speler met de meeste punten wint het spel.

Strategietips voor Ticket to Ride

  • Houd enkel routekaarten bij, waarvan je denkt die te kunnen leggen. Lange routes zijn moeilijker te voltooien in spellen met 4 tot 5 spelers.
  • Claim essentiële routes zo snel mogelijk.
  • Blokkeer andere spelers als het duidelijk is naar welke stad ze moeten.
  • Wees niet bang om extra routekaarten te trekken.

Geen enkel potje Ticket to Ride is hetzelfde

Ticket to Ride is met rede een enorm populair spel. Geen enkel spelletje is hetzelfde. Bovendien kan je jouw collectie uitbreiden met andere regio’s in de wereld. Zo wordt Ticket to Ride nog gevarieerder.

Lucas

Lucas

Lucas speelt het liefst zijn hele weekend bordspellen met vrienden, is er als de eerste bij wanneer er nieuwe spellen gelanceerd worden en is vooral groot fan van dobbelspelletjes zoals regenwormen en qwixx! Hij test alle soorten uitbreidingspakketten graag uit.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments