SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Triominos? Speluitleg & spelregels

Nienke

Nienke

Triominos is een tof gezelschapsspel voor het hele gezin. Je kan het makkelijk aanleren aan iemand die het voor de eerste keer speelt, want er zijn niet veel spelregels. Je kan Triominos spelen met twee tot zes spelers. Kinderen vanaf zeven jaar kunnen meedoen. Welk spel spelen jullie vanavond? Triominos, natuurlijk!

Triominos spelregels

Triominos bestaat uit een verzameling driehoekige stenen. In elke hoek van de driehoek staat een getal. Meestal is dit een getal van 0 tot 5, maar in sommige versies zal je getallen van 1 tot 6 terugvinden.

Voorbereiding van Triominos

 • Alle stenen worden door elkaar gehusseld.
 • Elke speler krijgt een aantal stenen. Bij twee spelers ontvangt elke speler negen stenen. Bij drie of vier spelers ontvangen de spelers zeven stenen. Bij vijf of zes spelers ontvangen de spelers zes stenen.

Spelverloop van Triominos

Het lot bepaalt de startspeler. Dit doe je door de som van elke driehoek op je tableau uit te rekenen. Elke speler vertelt wat zijn hoogste som is. De speler die de hoogste som heeft, begint dit spelletje Triominos. Hij moet die steen als eerste spelen.

De volgende speler probeert één van zijn stenen tegen deze steen te leggen. Elke speler kan per beurt maar één steen aanleggen. Dit doe je door gelijke hoeken tegen elkaar te plaatsen. Een twee mag dus enkel naast een andere twee liggen. Een vijf naast een andere vijf. Enzovoort …

Als je geen steen kunt aanleggen, dan moet je een steen uit de pot pakken. Kan je die steen wel aanleggen, dan mag je dit onmiddellijk doen. Lukt dit niet, dan neem je nog een steen uit de pot. Je checkt weer of je die kunt aanleggen. Lukt dit niet, dan neem je nog een laatste keer een steen uit de pot. Lukt dit niet dan leg je die steen op je tableau. De volgende speler is nu aan de beurt.

Wanneer een speler al zijn stenen kwijt is start het spel opnieuw. Tenzij dit de laatste ronde was, waarbij iemand 400 of meer punten had.

Hoe win je Triominos?

Triominos bestaat uit verschillende ronde. Als een speler 400 punten of meer heeft bereikt, wordt nog één ronde gespeeld. De speler die na de laatste ronde de meeste punten heeft, wint het spel. De puntentelling gaat zo:

 • De eerste speler ontvangt punten gelijk aan de som van de eerste steen. Dit kan vermeerderd worden met tien bonuspunten wanneer dit een triosteen is. Bij de triosteen nul geldt de nul als tien punten. De triosteen nul levert dus dertig punten op.
 • De tweede en volgende spelers ontvangen punten voor de totaalwaarde van een aangelegde steen.
 • Een speler krijgt vijf minpunten per steen die hij uit de pot trekt. Als hij na drie keer uit de voorraad getrokken te hebben nog niet kan aanleggen. Dan krijgt hij nog tien extra minpunten. Een speler die dus geen steen aanlegt verliest vijfentwintig punten.
 • De speler die tijdens een ronde als eerste zijn stenen kwijt is, krijgt 25 bonuspunten.
 • Als een ronde gedaan is, omdat alle spelers moeten passen, is de speler met de laagste waarde rondewinnaar. Hij krijgt géén 25 bonuspunten. De totale waarde van de stenen op zijn tableau worden afgetrokken, maar hij ontvangt de totale waarde van de stenen van alle andere spelers bij zijn punten.

Een speler kan ook bonuspunten verzamelen:

 • Een brug levert 40 punten op. Een brug is een steen die een zijde verbindt met een tegenoverliggend punt.
 • Als je een steen aanlegt met twee zijdes ontvang je 40 bonuspunten.
 • Leg je een zeshoek aan door het aanleggen van een steen, dan ontvang je 50 bonuspunten.
 • Leg je twee zeshoeken aan bij het aanleggen van een steen, dan ontvang je 60 bonuspunten.
 • In het geval dat je drie zeshoeken aanlegt met één steen, ontvang je 70 bonuspunten.

Speel je met jonge kinderen? Negeer dan deze puntentelling en houd het eenvoudig. De speler die als eerste al zijn stenen van zijn tableau legt, is dan de winnaar van Triominos.

Strategietips voor Triominos

 • Kijk vooruit: kijk naar de tegels op je tableau en probeer een volgorde van spelen in je hoofd te hebben.
 • Blokkeer een potentiële zeshoek als je die zeshoek niet kunt leggen.
 • Wees niet bang om extra stenen te trekken. Het levert je strafpunten op, maar geeft je ook meer mogelijkheden.

Triominos is een tof spelletje waarbij je leert rekenen

Triominos is een heel tof spel. Bovendien heeft het spel ook een educatieve waarde. Het kan daarom goed zijn om het spel te spelen met kinderen uit het basisonderwijs.

Zij moeten namelijk voortdurend sommen maken, waardoor het rekenen wordt bevorderd. Daarnaast is Triominos gewoon leuk. Het is tof om andere spelers te blokkeren. Maar het is ook spannend. Lukt het om je plannetje uit te voeren?

Wij wensen je heel veel speelplezier met Triominos!

Nienke

Nienke

Nienke, 27 jaar oud, kan slecht tegen haar verlies. Ze leest altijd de handleiding van bordspellen érg nauwkeurig door om er voor te zorgen dat ze alle regels weet die er voor zullen zorgen dat ze zal winnen. Haar favoriete spel is ticket to ride.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments