SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Wie is het? Speluitleg & spelregels

Nienke

Nienke

Wie is het? Is een eenvoudig raadspelletje dat je al kan spelen met kinderen vanaf 4 jaar. Het is een spelletje voor twee personen. In dit spel probeer je te achterhalen welk personage je tegenstander is. Dit doe je door vragen te stellen. Een spelletje wie is het duurt tien tot twintig minuten.

Wie is het? spelregels

Feitelijk is Wie is het een heel makkelijk spel. Je hebt het in één, twee, drie uitgelegd aan een andere speler. Het spel bestaat uit een stapeltje kaartjes, waarop gezichten staan. Ook heeft elk personage een naam. Op de kaartjes zie je mensen van alle geslachten. De mensen kunnen jong en oud zijn. Je vindt dus zowel jongens als meisjes als mannen en vrouwen terug. De mensen hebben uiteenlopende karaktereigenschappen. Sommige mensen zijn kaal. Anderen hebben een hoed op. Weer anderen hebben een opvallend grote neus. Sommigen dragen een bril. Enzovoort …

Jij en je tegenstander hebben elk voor hen een bord liggen waarop je naamplaatjes en gezichten ziet van alle mogelijke personages in het spel Wie is het. Het doel van het spel is om als eerste te raden welke persoon jouw tegenstander heeft getrokken. Dit doe je door vragen te stellen. Na elke vraag kan je enkele personages op je bord naar beneden klappen. Dit zijn alleszins niet de personen die je tegenstander vast heeft.

Om het spel te starten, bepaal je wie het spel mag beginnen. Je kan het lot laten bepalen, wie begint met spelen. Dit kan je doen door kop of munt te gooien. Maar vaak laat je bij Wie is het de jongste speler beginnen. Hoe ouder je bent, hoe makkelijker het spelletje immers wordt.

De speler die aan de beurt is, moet een vraag stellen. Zo kan hij of zij achterhalen welke persoon jij op je kaartje hebt. Als hij of zij correct raadt welke persoon jij vast hebt, wint hij of zij het spel. De vragen mogen over echt alles gaan, maar moeten beantwoord kunnen worden door een ja of een neen. Mogelijke vragen zijn dus:

  • Is het een man?
  • Is het een vrouw?
  • Is de persoon kaal?
  • Heeft de persoon lang haar?
  • Draagt de persoon een bril?
  • Is de persoon oud?
  • Is de persoon jong?
  • Heeft de persoon blauwe ogen?
  • Heeft de persoon bruine ogen?

Je kan heel veel verschillende vragen stellen bij het spel Wie is het.

Stel, je tegenstander vraagt aan jou: ‘is het een man?’. Jij antwoordt ‘neen’. Dan mag je tegenstander alle mannen inklappen op zijn bord. Heb jij ‘ja’ geantwoord. Dan kan je tegenstander alle vrouwen inklappen op zijn bord.

Jij en je tegenstander stellen om de beurt één vraag.

In principe hoef je niet te gokken bij Wie is het. Elk personage is uniek. Er zijn dus geen twee oude vrouwen met een bril en blauwe ogen in het spel. Maar … Soms kan het noodzakelijk zijn dat je een gokje moet wagen. Stel, je tegenstander heeft nog maar één kaartje open staan op zijn bord. Hij of zij weet nu wie jij bent. Als je tegenstander aan de beurt is, zal hij dus zeggen: ‘Jij bent die persoon’. Dan ben je sowieso verloren. Wil je nog een kans maken om te winnen dan zal je een gokje moeten wagen tussen alle kaartjes die bij jou open staan. Gokken is altijd het laatste redmiddel. Want als je tussen veel personages moet gokken, dan heb je maar een kleine kans dat je juist raadt.

Wie als eerste het kaartje van de tegenstander raad heeft gewonnen.

Strategietips voor Wie is het?

Eigenlijk is Wie is het een eenvoudig spel. Verschillende strategieën zijn er eigenlijk niet. Een goede tip is om op het begin zo breed mogelijke vragen te stellen. De vraag ‘Is het een man?’ stel je dus beter voor de vraag ‘Draagt je persoon een hoed?’ Specifiekere vragen stel je beter aan het einde van het spel. Probeer daarbij zoveel mogelijk kaartjes om te gooien. Heb je dus drie personages met een hoed en twee zonder nog open staan. Stel dan de vraag: ‘draagt je personage een hoed?’

Wie is het? is tof voor jong en oud!

Wie is het is een leuk spelletje voor jong en oud. Jonge kinderen zullen er makkelijk mee weg zijn. Je kan het al spelen met een kind van vier jaar, omdat het kind nog niet per se moet kunnen lezen. Je kind moet kunnen beschrijven wat hij of zij ziet op de kaartjes. Ook oudere mensen blijven Wie is het leuk vinden. Dat komt omdat vraag- en antwoordspellen spannend zijn. Je wil immers als eerste achterhalen wel personage je tegenstander heeft. Hopelijk hoef je daarbij geen gokje te wagen … Wij
wensen je heel veel succes en speelplezier met Wie is het.

Nienke

Nienke

Nienke, 27 jaar oud, kan slecht tegen haar verlies. Ze leest altijd de handleiding van bordspellen érg nauwkeurig door om er voor te zorgen dat ze alle regels weet die er voor zullen zorgen dat ze zal winnen. Haar favoriete spel is ticket to ride.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments