SpelScout ๐ŸŽฒ

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Hoe speel je Zweeds Pesten? Speluitleg & spelregels

Lucas

Lucas

Zweeds pesten is een leuk spel, wat niet al te ingewikkeld is. Het is voor veel mensen vrij makkelijk te leren en kan voor veel plezier zorgen! Het wordt gespeeld met een compleet kaartspel, dus ook met jokers. Het doel van het spel is om alle kaarten weg te spelen. Internationaal staat het spel ook wel bekend als Shithead en het is vooral populair onder backpackers.

Zweeds Pesten Spelregels

Alle spelers krijgen in totaal 9 kaarten toegedeeld. 6 van die kaarten mag je gewoon bekijken, drie kaarten leg je gesloten voor je neer. Die drie kaarten blijven gesloten en horen drie verschillende stapeltjes te vormen. Kaarten die overblijven na het delen worden in het midden van de tafel als gesloten stapel gelegd.

Van de zes kaarten in je hand mag je er drie kiezen, die je open op de gesloten kaarten legt. De overige drie kaarten hou je in de hand.

Van de gesloten stapel in het midden van de tafel wordt een kaart gepakt, die wordt omgedraaid. Dit is de beginkaart. Het doel is om de kaarten in je hand weg te spelen. Let wel op: je mag een kaart alleen opleggen als deze een hogere of dezelfde waarde heeft als de kaart die op tafel ligt. Je mag dus niet zomaar een 4 op een 9 leggen. Een 9 op een 4 mag dan weer wel. Als je een kaart hebt opgelegd, moet je de kaarten in je hand weer aanvullen tot je drie kaarten hebt. Je begint met de kaarten in je hand wegspelen, dan ga je door naar de open kaarten voor je en dan de gesloten kaarten. Het aanvullen van de kaarten in je hand doe je tot de gesloten stapel in het midden op is. 

Bijzondere kaarten

Er zijn een aantal bijzondere kaarten in het spel, die de regels kunnen โ€˜omzeilenโ€™. Dit zijn de volgende kaarten: 

De 2

De twee mag altijd opgelegd worden. Door een twee op te leggen, begin je weer helemaal bij het begin. Een twee mag dus bijvoorbeeld op een koning gelegd worden, waarna de volgende speler weer een drie of vier op mag leggen. 

De 3

De drie geldt in het Zweeds pesten als een joker. Deze mag je dus altijd opleggen. De volgende speler moet dan wel een kaart opleggen die hoger of gelijk is aan de kaart onder de drie. 

De 7

Als er een zeven opgelegd wordt, moet de volgende speler lager dan zeven leggen. De zeven mag dus niet altijd opgelegd worden, maar geldt wel als โ€˜pestkaartโ€™. 

De 10

Een tien mag je altijd (behalve op de 7) opleggen en zorgt ervoor dat de hele stapel weggehaald wordt. De speler die de tien heeft opgelegd, mag nu een nieuwe beginkaart opleggen.ย 

De joker

De joker mag altijd opgelegd worden. Hiervoor gelden dezelfde regels als de drie. 

Wat als je geen kaart uit je hand kunt neerleggen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je geen kaart in je hand hebt die je kunt wegleggen. Op de stapel ligt bijvoorbeeld een 7 en jij hebt alleen maar hogere kaarten dan de 7 (en geen bijzondere kaarten). Dat betekend dat je de gehele stapel in je hand moet nemen. Voor je tegenstander(s) is dit natuurlijk erg positief, maar voor jou wordt het wat lastiger om je hand leeg te krijgen.

De gesloten kaarten wegspelen

Heb je de kaarten in je hand allemaal weggespeeld en de open kaarten voor je ook? Dan is het tijd om de gesloten kaarten weg te spelen. Je mag ze nog steeds niet bekijken, dus je kiest een willekeurige kaart en hoopt dat je die op kunt leggen. Als je dit drie keer lukt, heb je gewonnen. Als je een kaart pakt die niet op de stapel gelegd mag worden, is de hele stapel in het midden voor jou en pak je ze in je handen om weer weg te spelen. 

Einde van het spel

De speler die als eerste al zijn kaarten weggespeeld heeft is de winnaar! 

Lucas

Lucas

Lucas speelt het liefst zijn hele weekend bordspellen met vrienden, is er als de eerste bij wanneer er nieuwe spellen gelanceerd worden en is vooral groot fan van dobbelspelletjes zoals regenwormen en qwixx! Hij test alle soorten uitbreidingspakketten graag uit.

Join the Conversation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments

 1. Anouk

  Wat gebeurt er als je geen van je handkaartenkan opleggen omdat ze te laag zijn?

  Beantwoorden
  1. Lucas

   Hey Anouk, wanneer je er geen รฉรฉn kunt opleggen moet je de hele stapel in je hand nemen: flink balen dus. Ik heb dit ook even verduidelijkt in het artikel ๐Ÿ™‚.

   Beantwoorden
 2. Anne

  Wat doe je met een open gedraaide kaart (van de 3 gesloten) die niet past? Gesloten terug of met de stapel in je hand?

  Beantwoorden
  1. Lucas

   Hoi Anne! Goeie vraag ๐Ÿ™‚ deze open gedraaide kaart hou je voor jezelf en neem je dus met de stapel in je hand. Deze wordt dus niet met je tegenspelers gedeeld, houdt het ook geheimzinnig welke kaart je hebt!

   Beantwoorden
   1. Rico

    Ik speelde dit altijd met mโ€™n oppas, maar nu was ik het vergeten. Fijn die uitleg!๐Ÿ‘๐Ÿผ๐Ÿ‘๐Ÿผ๐Ÿ‘๐Ÿผ๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ˜‰๐Ÿ™‚๐Ÿ™‚๐Ÿ™‚

    Beantwoorden
 3. Thomas

  Hallo beste man,

  Ik was net een pot shithead aan het spelen met een vriend van mij en we kwamen tot de ontdekking dat er een probleem is met de 10 op een 7.

  7. Volgende kaart moet 7 of lager zijn
  10. Mag altijd als past

  Kan u ons dit uitleggen ?

  Beantwoorden
  1. Lucas

   Hey Thomas!

   Dit vind ik een lastige, ik dacht namelijk altijd dat de 10 echt overal op mag, maar laatst vertelde mij iemand dat de 10 niet op de 7 mag. Dus bij deze je antwoord! Ik ga dit ook even aanpassen in de tekst ๐Ÿ™‚

   Beantwoorden
 4. Fleur

  Als er als draaikaart een joker komt te liggen. ( De eerste kaart) Mag je deze oppakken en een andere kaart neer leggen.

  Beantwoorden
 5. Emma

  Hoi! Even een vraagje.
  Ik speel dit spel vaak met een vriendin van mij, zij beweert dat als je een kaart kan neerleggen dat je die perse moet neerleggen. Weet jij of dit een echte regel is?
  Mij lijkt het namelijk logischer dat je bijvoorbeeld zelf kiest om geen 2 neer te leggen op het einde van het spel, en eerder de stapel op pakt.

  Beantwoorden
  1. Lucas

   Hoi Emma! Dat klopt, je kunt bijvoorbeeld kiezen om je Heer neer te leggen in plaats van een 10. Dus je mag ook de stapel pakken indien je dit een tactische zet vindt.

   Beantwoorden
 6. DA van Buuren

  Wat is de laagste kaart als je een 7 op de stapel wil gooien?

  Beantwoorden
 7. Oscar

  Wat doe je als iemand een aas oplegt? Moet de volgende dan de stapel pakken? En beland je dan niet vrij snel in een loop als je met zโ€™n tweeรซn speelt? Of speel je dan gewoon door en blijft de stapel groeien? Of leg je de stapel dan opzij?

  Beantwoorden
 8. Jeroen

  Wij lopen vaak vast op de 7, en ik kan nergens online een goede regel vinden. Wat gebeurt er als een 7 in het spel is, maar niemand lager kan leggen? Dit gebeurt vaak aan het eind van het spel, als de stapel al op is en er de 7 als enige kaart wordt opgelegd.

  Beantwoorden