SpelScout 🎲

Bord, kaart en gezelschapsspellen

Top 10 leukste kaartspellen

Lucas

Lucas

Soms heb je zin in een ‘snel’ spel, waar je alleen kaarten voor nodig hebt. Geen bord uitleggen, geen dobbelstenen en pionnen: alleen kaarten. Voor jou mijn top 10 met leukste kaartspellen!

1. Shithead

Voor dit spel heb je enkel een setje speelkaarten nodig. Ik noem het Shithead, want ik heb het spel van een vriend op Curaçao geleerd, maar sommige noemen het ook wel Zweeds Pesten. Ik heb al eerder een artikel geschreven over hoe je het precies speelt. Het spel is super leuk als je het eenmaal door hebt, want dan heb je de meeste kans om je tegenspelers dwars te liggen!

2. Exploding Kittens

De afbeelding zegt het al: hou je van katten? Dan moét je dit gespeeld hebben. Van takokat tot laserpen, alle kaarten hebben leuke eigenschappen, maar kijk wel uit dat je de exploding kitten niet te pakken krijgt want dan ben je de Sjaak!

Exploding Kittens

3. Dobble

Dit spel is erg handig, want met één kaartspel kun je vijf verschillende spellen spelen. Op elke kaart vind je verschillende voorwerpen en bij elke kaart komt er 1 voorwerp overeen. De bedoeling is dat jij de match vindt, je noemt het hardop en vervolgens mag je de kaart claimen (of opleggen, hangt ervanaf welk spel je speelt).

Dobble Classic

4. The Mind

Dit spel is de laatste tijd erg populair onder mijn vrienden, dus deze moét ik wel delen! Het is een grappig spel want je mag niet met elkaar praten. Er zijn 100 kaarten, genummerd van 1 tot 100. De bedoeling is dat je gezamenlijk de kaarten op volgorde op tafel legt (ronde 1 heeft iedereen 1 kaart in de hand, ronde 2, 2 kaarten etc.), zonder dat je met elkaar praat. Puur op gevoel dus! Dit kan voor veel spanning zorgen…

The Mind

5. Beverbende

In Beverbende gaan tactiek en geheugen hand in hand. Je hebt 4 kaarten met strafpunten gedekt voor je liggen, maar je mag er maar twee bekijken. Als je aan de beurt bent, trek je een kaart en doe je daar een actie mee. Zo kun je de kaart tegen één van je gedekte kaarten ruilen of zelfs invloed uitoefenen op de kaarten van de andere spelers. Als jij de minste strafpunten hebt, win je de ronde!

Beverbende

6. Uno

Een klassieker onder de kaartspellen. Een gemakkelijk te leren spelletje wat leuk is voor jong en oud. Probeer zo snel mogelijk je hand leeg te spelen, maar ondertussen is het ook nog eens leuk om je tegenspelers te dwarsbomen. Vergeet niet UNO te roepen wanneer je de laatste kaart in je hand hebt, want anders mag je niet uit!

Uno

7. Saboteur

Wie is de saboteur? Goud verzamelen. Daar draait het om bij dit spel. Samen moet je bij het goud zien te komen, maar kijk uit want eentje is de saboteur! Wie dat is? Zie dat maar eens uit te vogelen…

Saboteur

8. Cards Against Humanity

Zin in een spelletje vol met de slappe lach? Dit is hét spel wat je moet hebben. Er wordt een kaart gespeeld waar een situatie geschetst wordt. Vervolgens moet je vanuit de kaarten uit je hand daar op ‘reageren’. Dit kan voor erg hilarische combinaties zorgen waardoor jij en je vrienden niet meer bij kunnen komen van het lachen.

Cards Against Humanity

9. Koehandel

Eenmaal andermaal… Zit er in jou een handelaar? Dan is dit spel perfect voor jou! Het doel van het spel is dat je de meeste kwartetten verzameld. De kippen zijn misschien niet zo populair, maar voor de paarden wil je écht wel diep in je buidel tasten!

Koehandel

10. Jatten

Niets is leuker dan een spelletje waar je legaal van elkaar mag jatten, toch?! Je mag zoveel jatten als je wilt van je tegenstanders, maar kijk wel uit: je kunt ook te ver gaan. Jat je twee dezelfde kaarten in dezelfde beurt? Pech! Je mag ze allemaal weer inleveren. Zo gemakkelijk valt dit spel dus nog niet te winnen…

Jatten

Lucas

Lucas

Lucas speelt het liefst zijn hele weekend bordspellen met vrienden, is er als de eerste bij wanneer er nieuwe spellen gelanceerd worden en is vooral groot fan van dobbelspelletjes zoals regenwormen en qwixx! Hij test alle soorten uitbreidingspakketten graag uit.

Leave a comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Comments